Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že work-life balance mi nefunguje?

Co dělat, když mám pocit, že work-life balance mi nefunguje?

Jak si poradit, když mám pocit, že se mi úplně rozpadá rovnováha mezi pracovním a osobním životem? Pracuji na plný úvazek a snažím se věnovat i svým koníčkům a rodině, ale zdá se mi, že je to čím dál tím těžší. Neustále se cítím pod tlakem a nemám čas na odpočinek. Mám pocit, že buď dělám víc v práci a zanedbávám osobní život nebo naopak. Někdy mi přijde, že se snažím najít nějaký ideální model, ale ten prostě neexistuje. Co byste doporučili? Jaké jsou vaše zkušenosti s tím, jak udržet zdravou hranici mezi prací a volným časem? Je nějaký trik nebo metoda, která vám pomohla? Cítíte se někdy podobně? Jak to řešíte? Mám strach, že když to takhle půjde dál, vyhořím nebo přestanu mít radost ze všeho, co dělám. Kde začít hledat změnu? Je lepší se více zaměřit na práci a přizpůsobit si volný čas nebo naopak? Jaké rady byste mi dali, abych mohl obnovit tu rovnováhu a cítit se zase šťastný?

162 slov
1.6 minut čtení
26. 4. 2023
Jindřich Mach

Hele, já jsem na tom podobně, takže vím, jak to cítíš. Taky se mi zdá, že práce zabírá čím dál víc času a rodina a koníčky jdou do pozadí. Zkusila jsem pár věcí, co mi pomohly. Především si udělat jasný plán na týden. Naplánuj si čas na práci, ale i na odpočinek a rodinu. Zkus stanovit hranice – třeba po určité hodině už nepracovat a fakt si užít volný čas. Důležité je taky se umět odpojit od technologií, takže třeba vypnout telefon nebo notifikace po práci. A když se cítíš pod tlakem, tak je fajn si udělat krátké přestávky během dne – vyjděte ven, dejte si kafe nebo prostě chvíli nic nedělejte. Někdy pomůže i mluvit s někým o tom, co tě trápí. Neexistuje ideální recept, ale zkoušet hledat rovnováhu mezi obojím je klíčový. Hlavně si nenech ujít radost ze života! Takže drž se a zkoušej, co ti sedne.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2024
Anna Chalupová

Zní to, že jsi v dost těžké situaci. Práce na plný úvazek a pak ještě snažení se o volnočasové aktivity a rodinu může být fakt náročné. Mně pomohlo si udělat jasný plán. Zkus si naplánovat týdně, kdy se budeš věnovat práci, a kdy odpočinku. Důležité je nastavit si priority a třeba i říct ne některým pracovním projektům nebo aktivitám, které ti ubírají čas. Někdy stačí i pár hodin týdně, kdy si vyhradíš čas na sebe nebo rodinu, a to ti může hodně pomoct. Nezapomínej na malé přestávky během práce – dej si chvíli pauzu na procházku nebo jen tak relaxuj. Zkus také komunikovat s kolegy nebo nadřízenými, jestli bys mohl zlepšit pracovní podmínky, aby ses tolik necítil pod tlakem. A nakonec nezapomeň, že rovnováha neznamená dokonalost; někdy prostě dojde k nerovnováze a je to v pořádku. Drž se!

138 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2022
Adéla Macková
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Vyvažuji práci a osobní život: Klíč k duševní pohodě?Objevte osvědčené techniky a strategie, jak efektivně oddělit pracovní povinnosti od osobního života a dosáhnout duševní pohody.
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky