Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že už mám syndrom vyhoření?

Jak poznat, že už mám syndrom vyhoření?

V poslední době se čím dál víc cítím unavený a bez energie. V práci mi to už skoro vůbec nejde, a přitom jsem dřív byl jeden z nejlepších. Mám pocit, že se mi všechno hroutí pod rukama a já se nedokážu soustředit ani na ty nejjednodušší úkoly. Zajímalo by mě, jestli to může být syndrom vyhoření. Jaké jsou vůbec příznaky? Nějaké konkrétní znaky, které by mi mohly napovědět, jestli už jsem na tom špatně? Čím víc o tom přemýšlím, tím víc mám pocit, že to není jenom obyčejná únava. Někdy mám pocit, že je mi všechno jedno, jako kdybych byl v takovém jakoby "automatu", kde dělám věci bez emocí. Může to být známka toho, že už se blížím k vyhoření? Jaké by měly být první kroky, pokud si opravdu uvědomím, že mám syndrom vyhoření? Existují nějaké tipy nebo strategie, jak se tomu bránit? A co třeba změny v pracovním prostředí nebo v životním stylu? Jak poznat, že už je pozdě a že je potřeba s tím něco dělat? Hledám radu od někoho, kdo si tím prošel nebo má alespoň nějakou zkušenost. Děkuju.

182 slov
1.8 minut čtení
9. 11. 2024
Simona Zichová

Myslím, že to, co popisuješ, může fakt ukazovat na syndrom vyhoření. Ty příznaky jako únava, ztráta energie a neschopnost se soustředit jsou dost typické. Taky ten pocit, že tě to už ani nebaví, je známka toho, že jsi na hraně. Často se to projevuje i cynismem nebo pocitem beznaděje.

První kroky? Zkus si vzít pár dní volno, pokud to jde. Odpočiň si od stresu a udělej si čas na sebe. Změny v životním stylu můžou pomoct – víc pohybu, zdravější strava, nebo i nějaké hobby, co tě baví. Je dobré i mluvit s někým o tom, co prožíváš, klidně i s odborníkem. Pokud se to zhorší a ty začneš mít problémy i ve vztazích nebo zdraví, je jasné, že něco dělat musíš. Hlavně nečekej, až bude pozdě.

127 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2024
Natálie Jedličková

Zní to, že se ti fakt nedaří a že to může být syndrom vyhoření. Příznaky jsou často únava, ztráta motivace, apatická nálada a problémy se soustředěním. Pokud máš pocit, že jsi v automatickém módu a všechno je ti jedno, to může být varovný signál. Důležitý je sledovat, jak se cítíš dlouhodobě – když to trvá víc než pár týdnů, tak to může být problém.

První kroky by měly zahrnovat odpočinek – dej si pauzu od práce, pokud to jde. Zkus se zaměřit na věci, co tě baví, nebo co ti dává energii. Je dobré mluvit s někým, třeba s kolegou nebo psychologem. Změny v pracovním prostředí můžou taky hodně pomoct – zvaž třeba jinou pracovní náplň nebo si udělat prostor pro relaxaci během dne.

Syndrom vyhoření se nevyřeší přes noc, ale čím dřív začneš něco měnit, tím lépe. Buď na sebe opatrný a dej si čas na zotavení.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2024
Tereza Košťálová
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Burnout: Jak rozpoznat a léčit syndrom vyhoření?Podrobný průvodce o syndromu vyhoření, jeho příznacích a strategiích pro prevenci v hektickém pracovním prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
30. 4. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky