Succeed.cz/Fórum/Jak mohu začít praktikovat mindfulness při práci?

Jak mohu začít praktikovat mindfulness při práci?

Zajímalo by mě, jak vůbec začít s mindfulness, když jsem v práci. Mám pocit, že se denně dostávám do stresových situací a chtěl bych to nějak zlepšit. Slyšel jsem, že mindfulness může pomoci udržet klid a soustředění, ale nevím, kde začít. Můžete mi poradit, jaké konkrétní kroky bych měl podniknout? Myslíte, že by stačilo pár minut denně věnovat jen sobě? Jak se dá mindfulness zakomponovat do pracovního procesu, když mám hodně povinností a termínů? Jaké techniky byste doporučili? Zkoušel jsem meditaci a dechová cvičení, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Chtěl bych vědět, jak jste to dělali vy a co vám fungovalo. Může mi někdo doporučit nějaké aplikace nebo knihy na toto téma? Jak dlouho trvá, než se dají vidět nějaké výsledky? Není to moc náročné na čas? Zajímalo by mě také, jestli je lepší začít s něčím jednoduchým nebo jestli se hned pustit do hlubších technik? Jaký vliv má mindfulness na produktivitu a celkovou pohodu během pracovního dne? Díky za vaše rady a tipy!

168 slov
1.7 minut čtení
10. 7. 2024
Libor Havel

Když chceš začít s mindfulness v práci, tak to fakt nemusí být žádná věda. Můžeš začít třeba tím, že si na chvíli během dne uděláš pauzu. Klidně si dej 5 minut a soustřeď se na svůj dech. Stačí, když se na chvíli zastavíš a jen sleduješ, jak dýcháš. Tím si můžeš ulevit od stresu a na chvíli se zklidnit.

Další šikovná technika je tzv. body scan, což znamená, že si projdeš tělo od hlavy až k patám a vnímáš, co cítíš. Tohle můžeš dělat klidně i na židli, když jsi v kanceláři.

Pokud jde o aplikace, zkus Headspace nebo Calm – ty jsou celkem fajn a dávají ti tipy jak na meditaci, tak na dýchání. Knihy jako "Mindfulness v každodenním životě" taky dají hodně inspirace.

A co se týče efektivity – jo, mindfulness ti opravdu může pomoct být víc soustředěný a klidný, což se pak promítne i do práce. Zkus to zařadit do svého denního režimu třeba hned ráno nebo po obědě. Časem bys měl vidět změny ve svém přístupu k úkolům a taky obecně v pohodě. Takže určitě to nevzdávej, i malé krůčky se počítají.

185 slov
1.9 minut čtení
13. 3. 2023
Ladislav Šafařík

Pokud chceš začít s mindfulness v práci, klíčem jsou malé, ale pravidelné kroky. Zkus si na začátek vyhradit pár minut denně – třeba hned po příchodu do kanceláře nebo během přestávky. Můžeš zkusit jednoduché dechové cvičení, kdy se soustředíš na svůj dech a snažíš se vypustit myšlenky na práci. I když už jsi to zkoušel, klidně se k tomu vrať, protože to fakt pomáhá.

Některé techniky jako „5-4-3-2-1“ ti můžou pomoct se zaměřit na přítomný okamžik – vezmi si chvíli a vyjmenuj 5 věcí, co vidíš, 4, co slyšíš, 3, co můžeš osahat, 2 vůně a 1 chut. To se dá dělat i na pracovním místě a zabere to jen chvilku.

Co se týče aplikací, zkus Headspace nebo Calm – obě mají skvělé vedené meditace a jsou uživatelsky přívětivé. Také kniha "Mindfulness pro začátečníky" od Jon Kabat-Zinna je super a jednoduchá.

Pokud jde o produktivitu, lidé často říkají, že když si dají pauzu na mindfulness, pak se dokážou lépe soustředit a práce jim jde rychleji od ruky. Takže jo, můžeš vidět výsledky docela brzy, ale chce to trpělivost – není nutné hned skákat do hlubších technik. Začni s tím jednodušším a uvidíš, co ti sedí."

195 slov
2 minut čtení
22. 8. 2024
Robert Navrátil
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Mindfulness v každodenním životě: Jak na to?Objevte, jak zařadit techniky mindfulness do svého každodenního života a jaké mají přínosy pro duševní zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
2. 3. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky