Succeed.cz/Fórum/Co jsou jednoduché techniky mindfulness pro každý den?

Co jsou jednoduché techniky mindfulness pro každý den?

Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak bych mohl do svého dne začlenit trochu více klidu a soustředění. Zjistil jsem, že spousta lidí mluví o mindfulness, ale já vlastně nevím, co všechno to obnáší. Poslední dobou se cítím často stresovaný a rozptýlený, což mi vůbec nepomáhá ani v práci, ani v osobním životě. Hledám jednoduché techniky, které bych mohl vyzkoušet každý den, abych se mohl lépe soustředit a být přítomný v přítomném okamžiku. Můžete mi doporučit něco snadného na začátek? Něco, co můžu udělat třeba během ranního rituálu nebo i během práce? Slyšel jsem o různých metodách jako je meditace, dechová cvičení nebo pozorování myšlenek, ale nevím přesně, jak je zařadit do každodenního života. Jaké máte zkušenosti s mindfulness? Co vám funguje? Jaké jednoduché techniky byste doporučili pro někoho, kdo se teprve začíná orientovat v tématu mindfulness? Každá rada by byla super!

142 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2023
Nikola Holubová

Když hledáš způsoby, jak začlenit mindfulness do svého dne, zkus pár jednoduchých technik. Ráno můžeš začít s pár minutami dechového cvičení – prostě se posaď, zavři oči a soustřeď se na svůj dech. Vnímej, jak vzduch vstupuje a vystupuje. Klidně si dej 5 minut. Pak si dej pozor na to, co děláš při běžných činnostech – třeba při mytí nádobí nebo sprchování. Jen vnímej vůně, teplotu vody a pocit pohybu. Takové malé věci tě můžou hezky uzemnit.

Během práce si nastav časovač na 25 minut a zaměř se jen na jednu úlohu – to je známý pomodoro technika. Po uplynutí času si dej 5 minut pauzu, během které se protáhni nebo se jen tak projdi. A ještě jedna věc: když pocítíš stres, zkus si na minutu zavřít oči a soustředit se jen na zvuky kolem sebe. To ti pomůže zklidnit mysl a uvolnit napětí.

Těchto pár tipů ti může pomoct začít. Je to o tom být trpělivý a nenechat se odradit, když to hned nevyjde. Hlavně to zkoušet a najít si, co ti sedí.

172 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2024
Eduard Vaněk

Takže, mindfulness je fakt super. Můžeš začít klidně hned. Jeden z nejjednodušších způsobů je věnovat pár minut ráno tomu, abys si sedl, zavřel oči a soustředil se na dech. Prostě dýchej, vnímej, jak vzduch jde dovnitř a ven. Nebo si dej třeba 5 minut na to, abys jen tak pozoroval, co se děje kolem tebe – zvuky, pohyby lidí, prostě všechno.

Během práce můžeš zkusit techniku Pomodoro – pracuj 25 minut a pak si dej 5 minut pauzu. Během té pauzy se soustřeď na své dýchání nebo si udělej krátkou procházku. Taky ti pomůže si během dne připomínat, abys byl přítomný – třeba když piješ kávu, opravdu ji ochutnávej a vnímej ji.

Je dobré mít na paměti, že mindfulness není o tom být dokonalý. Je to spíš o tom snažit se být přítomný tam, kde jsi. Takže i malé kroky se počítají. Zkus to a uvidíš! S časem si na to zvykneš.

150 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2024
Milada Brožová
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Mindfulness v každodenním životě: Jak na to?Objevte, jak zařadit techniky mindfulness do svého každodenního života a jaké mají přínosy pro duševní zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
2. 3. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky