Succeed.cz/Fórum/Jak se nenechat vtáhnout do digitálního přehlcení a zachovat si duševní pohodu?

Jak se nenechat vtáhnout do digitálního přehlcení a zachovat si duševní pohodu?

V dnešní době, kdy jsme neustále obklopeni technologií a informacemi, je snadné cítit se zahlceni. Neustálé upozornění na mobilu, e-maily, sociální sítě a další digitální kanály nás doslova bombardují. Jak se v tom vyznat a nenechat se vtáhnout do toho víru? Jak si udržet klidnou hlavu a zachovat duševní pohodu? Zajímalo by mě, jaké strategie nebo techniky můžete doporučit pro udržení zdravé rovnováhy mezi online světem a skutečným životem. Jak zvládáte to, když máte pocit, že vám technologie začíná unikat z rukou? Máte tipy na to, jak si nastavit účinné hranice s přístupy k digitálním médiím? Jaké kroky podnikáte, abyste se vyhnuli neustálému sledování novinek a informací, které vás nutí cítit se stresovaně? Je nějaký konkrétní rituál, který praktikujete pro odpočinek od obrazovek? Dále by mě zajímalo, jestli jste někdy zkoušeli digitální detox nebo plánování času stráveného online. Jak to na vás působilo? Chtěl bych slyšet vaše názory na to, jak zůstat produktivní v pracovním životě a zároveň si uchovat duševní pohodu. Co děláte, když cítíte, že toho máte hodně a že vás technologie přetěžuje? Jak se naučit říkat ne a soustředit se na důležité věci bez rozptýlení? Rád bych slyšel vaše rady a zkušenosti v této oblasti.

198 slov
2 minut čtení
14. 11. 2022
Filip Brož

Tak tohle je fakt aktuální téma. Já se snažím udržovat nějakou rovnováhu tím, že si nastavím konkrétní časy na kontrolu sociálních sítí a e-mailů. Například ráno si dám hodinu, kdy se na to ani nedívám, abych měl klid na práci. Pak mám taky tzv. digitální detox víkendy, kdy se snažím být co nejvíc offline. Vždycky si udělám plán aktivit, co chci dělat bez techniky, jako je procházka nebo čtení knížky. Pomáhá to dost, cítím se pak mnohem víc v pohodě.

Další věc, co dělám, je omezit notifikace. Vypnul jsem skoro všechno kromě urgentních zpráv, což byl dobrý krok. Často se taky snažím říkat ne různým online událostem a přenosům, které mě jen rozptylují od toho, co je pro mě důležité.

Když cítím ten stres z techniky, tak si třeba udělám i den bez mobilu a vyrazím ven nebo si zajdu na kafe a prostě se soustředím na okolí. Je to fakt osvěžující a pomáhá mi to udržet hlavu čistou. Takže jo, najít si ty svoje rituály a hranice je podle mě klíčové.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 4. 2023
Marie Dobiášová

Jo, to je fakt problém. Vím, jak se cítíš, když se ty zprávy a notifikace hrnou. Nejlepší, co jsem udělal, tak jsem si nastavil nějaký režim. Například mám konkrétní čas na kontrolu e-mailů a sociálních sítí, většinou dvakrát denně. Jinak je prostě ignoruju.
Taky hodně pomáhá vypnout notifikace na mobilu – to je zázrak. Člověk se pak líp soustředí na práci nebo volný čas.
Co se týče digitálního detoxu, zkusil jsem to na víkend bez mobilu a bylo to super. Místo scrollování jsem šel ven, četl knížku, nebo se jen tak povídal s lidma. Osvobozující!
A rituály? Na konci dne mám takový klidový moment – třeba si udělám čaj, vypnu všechny obrazovky a chvilku jen tak relaxuju.
Zkrátka je dobrý mít hranice a naučit se říkat ne těm nesmyslným notifikacím a přehnanému sledování novinek. S tímhle přístupem jsem se cítil mnohem líp. Tak držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2023
Vojtěch Buchta
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Technologie a duševní zdraví: Jak najít správnou rovnováhu?Prozkoumejte vliv technologií na naše duševní zdraví a objevte tipy, jak minimalizovat negativní dopady. Naučte se, jak najít rovnováhu ve světě digit...
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky