Succeed.cz/Fórum/Proč potřebuju mentora, když zakládám startup?

Proč potřebuju mentora, když zakládám startup?

Když se rozhodnu založit svůj vlastní startup, cítím vzrušení, ale také spoustu nejistoty. Mnoho lidí mi říká, že je důležité mít mentora, ale proč vlastně? Co přesně mi může mentor přinést, co bych si nemohl zjistit sám? Je to o zkušenostech a znalostech, nebo je tu něco víc? Měly by mě zajímat jejich úspěchy a neúspěchy, nebo jsou důležitější kontakty, které mají? Jak mi mohou pomoci vyhnout se chybám, které dělali oni? Další věc je, co bych od mentora měl očekávat? Měl bych mu pravidelně volat, posílat e-maily nebo se s ním scházet osobně? Jak najít někoho, kdo je opravdu ochotný mi pomoci a sdílet své zkušenosti? A co když se náš styl práce neshoduje? Je důležité najít mentora z oboru, ve kterém chci uspět, nebo může být užitečné mít někoho z úplně jiného sektoru? Myslím si, že mentor může být klíčovým faktorem pro úspěch mého podnikání. Ale jaké konkrétní výhody mi přinese a jak to pomože mému startupu růst a přizpůsobit se rychlým změnám na trhu? V poslední době sleduju spoustu příběhů úspěšných podnikatelů a často zmiňují význam mentorství. Proč tedy stále pochybuji o tom, jestli ho potřebuji i já? Mohlo by to být to, co mi pomůže posunout se na další úroveň a vybudovat prosperující firmu. Co myslíte vy?

211 slov
2.1 minut čtení
12. 9. 2024
Daniel Urban

Mentor ti může přinést spoustu hodnotného. Zkušenosti jsou k nezaplacení – oni už si prošli tím, co ty teď plánuješ, takže ti můžou říct, co funguje a co ne. Místo aby sis na všechno přišel sám a udělal spoustu chyb, můžeš se učit z jejich úspěchů a neúspěchů. Kontakty, které mají, můžou být klíčové pro růst tvého startupu, protože ti mohou představit správné lidi. Co se týče očekávání, je dobré mít pravidelný kontakt – třeba měsíční schůzky nebo občasné telefonáty, aby ses ujistil, že jsi na správné cestě. A pokud jde o výběr mentora, snaž se najít někoho z oboru, ale i člověk z jiného sektoru může mít cenné rady. Hlavně byste si měli rozumět v komunikaci a být naladěni na stejnou vlnu. Pokud budeš mít dobrého mentora, může to fakt posunout tvůj podnikání na další úroveň.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Ludmila Košťálová

Mentor může být fakt důležitej, když zakládáš startup. Tím, že máš někoho s zkušenostma, se vyhneš spoustě chyb, co dělali oni. Nejde jen o znalosti, ale i o kontakty a síť lidí, co ti můžou pomoct. Často ti dají jiný pohled na věc, což tě může nasměrovat jinam, než bys šel sám. Sezení s mentorem nebo pravidelná komunikace může dost posunout tvůj nápad dál. Pokud máš mentora z oboru, super, ale někdy může být přínosný i někdo z jiného sektoru – nový úhly pohledu jsou k nezaplacení. Když nevíš, jak najít dobrýho mentora, zkus networking nebo akce pro startupy. Všechno tohle ti může pomoct v rychlým a neustálým změnách na trhu. Rozhodně to zkus, můžeš mít štěstí a najít někoho parádního.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 12. 2024
Eva Kopalová
Succeed.cz/Články/Vlastní startup
Proč je důležité mít mentoring při zakládání startupu?Objevte výhody, které mentoring přináší novým podnikatelům, a jak si najít správného mentora.
1000 slov
10 minut čtení
15. 1. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky