Succeed.cz/Fórum/Jak najít mentora pro svůj podnik?

Jak najít mentora pro svůj podnik?

Přemýšlím o tom, jaký je nejlepší způsob, jak si najít mentora, který mi pomůže s mým podnikáním. Mám spoustu nápadů a chci, aby se z nich staly skvělé projekty, ale cítím, že potřebuju někoho zkušenějšího, kdo mě nasměruje a pomůže mi vyhnout se chybám, které jsem zatím udělal. Jak se vlastně k takovému mentorovi dostat? Měl bych začít hledat ve svém okolí, nebo existují nějaké online platformy, kde bych mohl najít člověka, který by mi mohl být nápomocný? Myslím na networkingové akce nebo třeba workshopy, ale nevím jistě, jestli je to ta správná cesta. Jaké zkušenosti máte s hledáním mentorů? Jak jste se s nimi spojili a co vlastně takový mentor dělá? Jaké vlastnosti by měl mít? Měl by mít zkušenosti v mém oboru nebo může být zcela mimo? Je lepší mít mentora na dálku, nebo je lepší osobní setkání? A co se týče očekávání – jaké otázky bych měl mít na paměti při prvním setkání? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly velmi pomoci a ocenil bych každou radu nebo tip, který mi můžete poskytnout. Díky moc!

178 slov
1.8 minut čtení
3. 2. 2024
Alena Rozsypalová

Hledání mentora je fakt důležitý krok, a máš pravdu, že se to může zdát dost složitý. Prvně asi zkus prozkoumat svoje okolí – kamarádi, známí nebo dokonce rodina. Někdo z nich může mít spojení s někým zkušenějším, kdo by ti mohl pomoct. Potom jsou super networkingové akce, kde potkáš spoustu lidí z oboru. Můžeš taky zkusit online platformy jako LinkedIn, tam najdeš spoustu profesionálů, co hledají mentory nebo mentorey k tomu, aby vedli někoho jiného.

Co se týče toho, jaký by mentor měl být – ideální je, když má zkušenosti v oboru, ale není to nutný. Někdy může být pohled někoho mimo tvůj sektor osvěžující. Osobní setkání je fajn, ale online spolupráce taky funguje, zvlášť když nemáš možnost pravidelně se potkávat.

Při prvním setkání se neboj zeptat na jejich zkušenosti, co jim pomohlo v kariéře a jaké chyby dělali oni. Je dobrý si vyjasnit i očekávání – co od mentora potřebuješ? Jestli ti bude radit na dálku nebo osobně – to už záleží na vás obou. Hlavně buď otevřený a ochotný přijímat zpětnou vazbu.

172 slov
1.7 minut čtení
30. 11. 2024
Olga Janková

Mentora najdeš různě, záleží na tom, co ti vyhovuje. Určitě se dívej kolem sebe, začni třeba v místních podnikatelských klubech nebo na networkingových akcích. Tam potkáš lidi, co už něco zažili a můžou ti poradit. Online platformy jako LinkedIn jsou taky fajn, tam se dá najít spoustu profesionálů, ale musíš být aktivní a oslovovat je.

Co se týče vlastností mentora, měl by být zkušenější než ty, ideálně v oboru, který tě zajímá. Ale někdy může být super mít někoho z jiného oboru, kdo ti nabídne nový pohled. Osobní setkání je lepší, ale pokud to nejde, tak online hovor taky stačí.

Při prvním setkání se zaměř na to, co potřebuješ, a neboj se ptát na jejich zkušenosti. Měl bys mít připravené otázky jako: Jak začínali? Jaké chyby dělali? Co doporučují pro začátek? Mentoring je o vzájemné důvěře, takže buď otevřený a naslouchej. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
5. 7. 2024
Vladimíra Černá
Succeed.cz/Články/Vlastní startup
Proč je důležité mít mentoring při zakládání startupu?Objevte výhody, které mentoring přináší novým podnikatelům, a jak si najít správného mentora.
1000 slov
10 minut čtení
15. 1. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky