Succeed.cz/Fórum/Jak se vyrovnat se stresem při zakládání startupu?

Jak se vyrovnat se stresem při zakládání startupu?

Každý, kdo někdy přemýšlel o založení vlastního podnikání, ví, jak moc stresující to může být. Když se rozhodnete pustit do startupu, najednou se na vás valí hromada povinností – hledání financí, tvorba business plánu, budování týmu a neustálé řešení problémů, které se objevují na každém rohu. Ten tlak může být obrovský a často se cítíme, jako bychom byli pod neustálým stresem. Proto bych se chtěl zeptat, jak se vlastně v takové situaci vyrovnat se stresem? Jak zvládat napětí a tlak, když máte na bedrech odpovědnost za svůj projekt a případně i za své zaměstnance? Jak si udržet klid a soustředění, když vše kolem vás vypadá chaoticky? Zkoušeli jste nějaké techniky na zvládání stresu, jako je meditace nebo fyzická aktivita? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, co vám pomohlo přežít ty nejtěžší chvíle během zakládání vašeho startupu. Jaké strategie máte pro to, abyste se udrželi ve formě nejen fyzicky, ale i psychicky? A co udělat proto, aby vás stres a nervozita nepřivedly k vyhoření? Každý příběh je cenný a pomůže ostatním, kteří se nacházejí v podobné situaci.

177 slov
1.8 minut čtení
6. 3. 2023
Lenka Havlová

Stres při zakládání startupu je fakt, s tím se nedá nic dělat. Já jsem si na to vyzkoušel pár věcí, co mi docela pomohly. První je jasná organizace času a priorit. Když si člověk udělá plán, co musí udělat tenhle týden, tak se to zdá víc zvládnutelný. A hlavně, nezapomínat na pauzy. I když je tlak velkej, tak se vyplatí si občas na chvíli odpočinout, jít na procházku nebo jen tak relaxovat. Taky jsem začal cvičit, i když to zní jako klišé. Pomáhá to na hlavu a uvolní to napětí. Meditace jsem zkusil párkrát, ale nějak mě to neoslovilo, ale klidně to může fungovat pro někoho jinýho. A ještě důležitý – mít kolem sebe partu lidí, co rozumí tomu, co děláš. Mít někoho na pokec o problémech nebo stresu je fakt k nezaplacení. Hlavně se snažím nezapomínat na důvod, proč jsem do toho šel – to mi dodává energii i v těžších chvílích.

153 slov
1.5 minut čtení
8. 11. 2024
Marie Dobiášová

Zvládat stres při zakládání startupu je fakt oříšek. Já jsem se snažil najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem. Jedna z technik, co mi pomohla, byla pravidelná fyzická aktivita. I krátká procházka nebo běh mi pomohly vyčistit hlavu a dodaly energii. Zkoušel jsem i meditaci, ale ta mi úplně nesedla, takže jsem raději šel na jógu.

Je dobrý mít nějaké rutiny – třeba si každý den napsat seznam úkolů, co chci splnit, a taky si na ně udělat čas na pauzy. Párkrát jsem to přepálil a pak jsem byl fakt vyhořelý, takže teď se snažím mít víc perspektivy a netlačit na pilu.

Důležitý je i tým – občas si prostě sednout a popovídat si o tom, co nás stresuje, a podělit se o názor. Když máme vzájemnou podporu, všechno se zdá snazší.

A jo, plánování víkendových výletů nebo aspoň volného času mi dává něco, na co se těšit – to je super motivace! Takže jo, myslete na sebe a nezapomínejte na odpočinek.

161 slov
1.6 minut čtení
9. 11. 2024
Andrea Fialová
Succeed.cz/Články/Vlastní startup
Jak zvládnout stres a neúspěch při zakládání vlastního startupu?Naučte se efektivní strategie pro zvládání psychického tlaku a překonávání překážek na cestě k úspěchu ve světě startupů.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky