Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří a mám pocit, že selhávám?

Co dělat, když se mi nedaří a mám pocit, že selhávám?

Nedávno jsem se dostal do fáze, kdy mám pocit, že se všechno kolem mě hroutí. Pracoval jsem na svých projektech, investoval čas i peníze do různých podnikatelských záměrů, ale výsledky prostě nepřicházejí. Cítím se jako v bludném kruhu, kde neustále opakuji stejné chyby a nedokážu se posunout dál. Jak to vlastně funguje? Proč někdo dokáže uspět téměř bez námahy, zatímco já se snažím ze všech sil a stejně nic nevychází? Všude slyším o úspěšných podnikatelích a jejich příbězích, ale co když já jsem ten, kdo selhává? Jak mám překonat ten pocit, že jsem na dně a vlastně nevím, jak se z toho dostat? Mám se zaměřit na nové strategie nebo raději zůstat u toho, co už znám? Je lepší riskovat a pokoušet se o něco nového, nebo raději počkat a snažit se zlepšit to stávající? Cítím tlak ze strany rodiny i přátel, abych uspěl, ale čím víc se snažím, tím víc cítím frustraci. Jak najít motivaci pokračovat, když máte pocit, že selháváte na všech frontách? Co byste doporučili udělat v takové situaci? Jak začít znovu a s čím? Je tu někdo, kdo si tím prošel a mohl by sdílet zkušenosti nebo rady? Jaký je nejlepší způsob, jak překonat tyto těžké chvíle a najít cestu k úspěchu?

206 slov
2.1 minut čtení
23. 2. 2023
Marek Šebesta

Zkuste se na to podívat z jiného úhlu. Někdy je dobré si udělat krok zpět a zamyslet se, co vlastně nefunguje. Možná to chce víc než jen tvrdě makat. Zkuste si stanovit menší cíle, ať není ten tlak tak velký. Občas se stane, že když člověk zkusí něco nového nebo se zaměří na jiné aspekty práce, najde inspiraci, kterou potřebuje. Zároveň zkuste mluvit s lidmi, kteří mají podobné zkušenosti – sdílení může přinést nové pohledy. A nezapomínejte na péči o sebe samého, když cítíte frustraci, nemusíte být na dně. Někdy je fajn si prostě dát pauzu a pak se vrátit s čerstvou hlavou. Zkoušejte různé strategie, ale nevzdávejte se toho, co vás baví. Úspěch často přichází v momentě, kdy to nejméně čekáte.

122 slov
1.2 minut čtení
26. 8. 2024
Markéta Hanzlová

Jo, tohle zažívá spousta lidí. Můžeš se cítit jako na dně, ale to neznamená konec. Zkus si sednout a fakt promyslet, co jsi udělal dobře a co špatně. Někdy je fajn si vzít pauzu, ujistit se, že nejsi ve slepé uličce. Věci jako meditace nebo jen prostý odpočinek můžou pomoct vyčistit hlavu.

Nedívej se na ostatní, každý má svou cestu a mnohdy nevidíš, kolik práce za tím stojí. Možná se ti vyplatí zkusit něco nového nebo hledat pomoc od někoho, kdo má zkušenosti. Ať už se jedná o mentorství nebo skupinu s podobnými zájmy.

Tlak okolí může být těžký, ale snaž se soustředit na sebe a svoje cíle. Nezapomeň na malé kroky – i malý úspěch může zvednout náladu a motivaci. A pokud ti něco nefunguje, neboj se to změnit nebo přehodnotit. Všichni selháváme, důležité je, jak se s tím vypořádáš a co si z toho vezmeš do budoucna.

149 slov
1.5 minut čtení
30. 5. 2024
Marek Urban
Succeed.cz/Články/Vlastní startup
Jak zvládnout stres a neúspěch při zakládání vlastního startupu?Naučte se efektivní strategie pro zvládání psychického tlaku a překonávání překážek na cestě k úspěchu ve světě startupů.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky