Succeed.cz/Fórum/Jak najít investory mezi svými kontakty?

Jak najít investory mezi svými kontakty?

Přemýšlím, jak bych mohl oslovit investory, kteří by mohli mít zájem o moje podnikatelské nápady. Mám kolem sebe spoustu známých a přátel, ale nikdo se nezdá být přímo v oboru investování. Nechci to vzdát, protože věřím, že mezi mými kontakty by se mohli najít lidé, kteří mají prostředky a chuť investovat. Jak mám začít? Měli byste nějaké tipy, jak efektivně komunikovat s lidmi, které znám? Zajímal by mě také způsob, jak se dozvědět, kdo z mých známých může být potenciálním investorem. Mohlo by to být i někde v rodině nebo mezi kolegy z práce, ale jak to zjistit bez toho, abych vypadal jako žebrák? A co třeba nějaké otázky, které bych jim mohl položit, abych zjistil jejich postoj k investování nebo ochotu podpořit nové projekty? Máte někdo zkušenosti s tímto procesem? Jaké praktiky se osvědčily vám? Mám se spíš snažit navázat osobní kontakt nebo posílat e-maily s popisem mého projektu? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak efektivně využít své stávající vztahy pro hledání investorů.

166 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2024
Patrik Bílek

Pokud chceš najít investory mezi svými známými, začni tím, že si uděláš seznam všech lidí, které znáš, a zamysli se, kdo by mohl mít zájem o investice. Třeba tví kolegové nebo kamarádi z dětství. Někdy můžeš být překvapený, kdo všechno má zkušenosti s investováním nebo kdo se pohybuje v podnikání.

Dej vědět svému okolí, že hledáš investice. Můžeš to zmínit na nějakém setkání, nebo třeba na oslavě - prostě přirozeně. Lidi často rádi pomůžou, pokud vědí, co hledáš. Zkus pozvat pár lidí na kávu a povídat si o svých nápadech. Když to uděláš neformálně, tak to bude lepší než posílat e-maily.

Co se týče otázek, můžeš se ptát na jejich názory na podnikání nebo jaké mají zkušenosti s investicemi bez toho, abys hned mluvil o svém projektu. Tak zjistíš, jestli mají zájem a možná se otevře diskuse o tvém nápadu.

Hlavně buď otevřený a upřímný. Nechci říkat, že musíš vypadat jako žebrák, ale poděl se o svou vášeň pro projekt. To lidi mnohdy víc zaujme než suché čísla a plány.

168 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2024
Soňa Vítková

Myslím, že nejlepší způsob, jak najít investory mezi známými, je prostě začít mluvit. Zkus otevřít téma podnikání na nějaké rodinné akci nebo při setkání s přáteli. Můžeš říct, že máš zajímavý nápad a hledáš lidi, kteří by o tom chtěli slyšet víc. Klidně se ptej, jestli někdo z nich už někdy přemýšlel o investování nebo podporoval nějaké projekty. Zjistíš tak, kdo má zájem a můžeš se jich zeptat na jejich názory. Nezapomeň na oslovení starších lidí v rodině, občas mají víc zkušeností a kontakty.

Osobní kontakt je určitě lepší než e-maily, protože to dodá vaší myšlence víc autenticity. Takže si klidně domluv schůzku na kafíčko a pověz jim o svých plánech. Důležité je být otevřený a nechtít hned peníze. Prostě si promluvte o tom, co děláte, co vás baví a jak byste chtěli růst. Můžeš se jich taky zeptat, jaký mají názor na investice do nových projektů. To ti pomůže zjistit, kdo by mohl mít zájem.

Zkus se vyhnout tomu působit jako žebrák – spíš to podávej jako příležitost a něco vzrušujícího, co děláš. A klidně se ptej kolem sebe na doporučení – třeba někdo zná někoho, kdo by mohl mít zájem. Hodně štěstí!

192 slov
1.9 minut čtení
6. 12. 2024
Milan Hrdlička
Succeed.cz/Články/Získání financování
Jak využít síť kontaktů pro získání financování?Objevte strategie, jak efektivně využívat osobní a profesionální kontakty k nalezení investorů pro vaše projekty.
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky