Succeed.cz/Fórum/Jak oslovit známé, aby mi pomohli s financováním?

Jak oslovit známé, aby mi pomohli s financováním?

Mám takový problém, který mě trápí a přemýšlím, jak ho co nejlépe vyřešit. Plánuji rozjet vlastní podnikání a už jsem si udělal nějakou představu o tom, co bych chtěl dělat. Jenže víte jak to je, peníze nejsou a bez financování se mi to těžko povede. Na internetu jsem četl různé možnosti, jak získat investice nebo půjčky, ale pak mě napadlo, proč neoslovit své známé? Jenže jak na to? Myslíte si, že je dobrý nápad obrátit se na rodinu nebo přátele s tímto požadavkem? Jak to formulovat, aby to nevypadalo jako žebrání? Mám strach, že by se mohli cítit nepříjemně nebo by mohli mít pocit, že je chci jen využít. Vím, že spousta lidí zakládá crowdfundingové kampaně nebo hledá investory online, ale co když mě tohle napadne až později a já už budu mít s některými lidmi uzavřenou dohodu? Jak bych měl připravit svůj návrh na pomoc s financováním tak, aby mě ti lidé opravdu podpořili? Měli byste nějaké tipy nebo rady, jak oslovit své známé? Co všechno bych měl zohlednit? O co bych se měl opřít v argumentaci? Jak si mám představit tu konverzaci? Je lepší začít osobně nebo napsat email? Když mi někdo řekne "ne", jak na to reagovat? Opravdu bych ocenil jakékoliv názory a zkušenosti! Díky moc!

209 slov
2.1 minut čtení
6. 12. 2023
Hana Havlíčková

Zdravím, hele, oslovit známé kvůli financování může být fajn, ale chce to trochu taktiky. Zkus to vzít jako běžnou konverzaci, přidej k tomu pár faktů o svém plánu, aby viděli, že to myslíš vážně. Můžeš začít osobně – třeba si zajdi na kafe a pak to přijde na řeč. Vysvětli, co děláš, jaké máš vize a jak by ti ta pomoc mohla pomoct. Nezapomeň jasně říct, jestli hledáš dar nebo půjčku a jak bys to chtěl vrátit. Když někdo řekne "ne", tak to ber s nadhledem a neber si to osobně. Je to normální a možná ti pak nabídne něco jiného – třeba tipy nebo kontakty. A neboj se otázky ohledně investic, lidi často ocení, když mají možnost se zapojit. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
7. 6. 2024
Radek Kratochvíl

Jasně, to je dost běžný problém. Oslovit známé o financování může být fakt tricky, ale pokud to uděláš správně, tak by mohli být ochotní ti pomoct. Zkus to nejdřív probrat osobně, nejlepší je si s nimi sednout na kafe nebo tak. Ať vidí, že to fakt myslíš vážně.

Když je oslovíš, snaž se to formulovat jako příležitost investice, ne jako žebrání. Vysvětli jim svůj podnikatelský záměr a jak to plánuješ rozjet. Můžeš říct, co všechno jsi už udělal a co máš v plánu. Třeba ukázat nějaký čísla nebo reálný plány. To by mělo ukázat, že jsi připravený a že víš, co děláš.

A když někdo řekne "ne", ber to v klidu. Ne každý má na to investovat a je to normální. Můžeš se zeptat, jestli mají nějaké další nápady nebo doporučení, třeba na někoho jiného, kdo by mohl být ochotný ti pomoct.

Hlavně buď upřímný a otevřený. Třeba i nabídni nějaký podíl na zisku nebo něco podobnýho, aby cítili, že z toho taky něco mají. Hodně štěstí!

164 slov
1.6 minut čtení
19. 3. 2023
Denisa Hrdá
Succeed.cz/Články/Získání financování
Jak využít síť kontaktů pro získání financování?Objevte strategie, jak efektivně využívat osobní a profesionální kontakty k nalezení investorů pro vaše projekty.
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky