Succeed.cz/Fórum/Jak investovat, když trhy pořád klesají?

Jak investovat, když trhy pořád klesají?

V poslední době se zdá, že akciové trhy jsou v neustálém poklesu a já se ptám, jak tedy investovat v takové situaci? Je to vůbec rozumné pokoušet se investovat, když vše kolem nás padá dolů? Mám strach, že když teď nakoupím akcie nebo jiné investiční nástroje, tak je budu muset prodávat za ještě nižší cenu. Co když se trhy vzpamatují až za několik let? Jak bych měl přistupovat k investicím, když ekonomika vypadá tak nejistě? Zajímalo by mě, jestli je lepší počkat na stabilizaci trhu, nebo jestli existují nějaké osvědčené strategie, které by mi mohly pomoci i v této těžké době. Například, co říkáte na diverzifikaci portfolia v takových podmínkách? Je to stále platná strategie? A co alternativní investice – je vhodné zaměřit se na nemovitosti nebo kryptoměny v této situaci? Nebo raději zůstat u klasických akcií a dluhopisů? Jaké jsou vaše názory na investování do fondů nebo ETF během poklesu trhu? Vím, že je důležité mít dlouhodobý pohled, ale co když se situace nelepší a já budu muset čelit velkým ztrátám? Jaký je váš názor na momentální situaci a jak vy osobně plánujete investovat v těchto těžkých časech?

189 slov
1.9 minut čtení
8. 4. 2023
Martina Kolářová

Investování v poklesu je fakt ošemetný, to uznávám. Ale rozhodně bych nepanikařil a nečekal jen na stabilizaci trhu. Třeba zkusit průměrovat náklady, což znamená nakupovat postupně, jak ceny klesají. Diverzifikace portfolia je stále super důležitá, takže radši rozložit investice do různých sektorů a tříd aktiv. Nemovitosti jsou sice zajímavé, ale teď je to taky dost riskantní. Kryptoměny? To je velká sázka na nejistotu, takže bych byl opatrný. Pokud jde o ETF nebo fondy, ty můžou být fajn, protože ti dají přístup k širšímu spektru investic a sníží riziko. Dlouhodobý pohled je klíčový – pokud jsi ochotný čekat, můžeš to překonat. Ale jasně, je to vždycky o riziku a jestli si můžeš dovolit nějakou ztrátu. Takže pečlivě zvažuj a možná se poraď s odborníkem.

123 slov
1.2 minut čtení
18. 9. 2024
Dana Vítková

Investování v době poklesu je fakt dost ošemetný, to chápu. Mnoho lidí má strach, že když teď nakoupí, tak se jim to vrátí jako bumerang. Ale na druhou stranu, pokud se podíváš na historii trhů, většina poklesů je nakonec vyrovnaná a jdou zase nahoru. Třeba teď je dobrý čas začít s průměrným nákupem – prostě kupovat postupně, třeba každý měsíc. Tak si rozložíš riziko a nemusíš mít obavy z krátkodobých výkyvů.

Diverzifikace portfolia je pořád super důležitá. Není dobrý mít všechno v jedný akcii nebo sektoru. A co se týče alternativních investic, nemovitosti můžou být zajímavé, ale taky dost záleží na trhu, kde žiješ. Kryptoměny jsou dost volatilní, takže je potřeba být opatrnej, ale pro někoho, kdo má vyšší toleranci k riziku, to může mít smysl.

Fondy a ETF jsou fajn, protože ti dají okamžitou diverzifikaci a sníží riziko. Je dobrý mít na paměti dlouhodobý horizont – investování by mělo být spíš maraton než sprint. Takže pokud ti nevadí pár let počkat a jsi schopnej snést krátkodobý ztráty, tak do toho klidně jdi. Ať už se situace zlepší nebo ne, důležité je mít plán a držet se ho.

186 slov
1.9 minut čtení
12. 11. 2022
Bedřich Jirásek
Succeed.cz/Články/Finanční svoboda
Jak investovat za dnešních turbulencí na trhu?Praktický průvodce strategickým investováním v období ekonomických nejistot.
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky