Succeed.cz/Fórum/Je teď dobrý čas na nákup akcií nebo raději počkat?

Je teď dobrý čas na nákup akcií nebo raději počkat?

Zajímalo by mě, jestli je teď dobrý čas na nákup akcií, nebo jestli bych se měl raději držet na uzdě a čekat na vhodnější příležitost? V poslední době sleduji trh a zdá se, že ceny akcií kolísají nahoru a dolů. Mám pocit, že některé sektory, jako technologie a zdravotnictví, se mohou v budoucnu dostat na vyšší úrovně, ale nevím, jestli je to už teď výhodné. Zároveň mám obavy z aktuální ekonomické situace a inflace, která může ovlivnit trhy. Rád bych slyšel názory lidí, kteří se v investování vyznají. Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování o nákupu? Je lepší investovat nyní, nebo raději počkat na pokles cen? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním v obdobích ekonomické nejistoty? Myslíte si, že je lepší mít diverzifikované portfolio nebo se soustředit na konkrétní akcie? Jaké strategie doporučujete pro nováčky v investování? Čekají nás nějaké důležité události na trhu, které by mohly ovlivnit ceny akcií? Vlastně mě zajímá všechno ohledně této problematiky. Děkuji za jakékoli tipy a rady.

164 slov
1.6 minut čtení
5. 8. 2023
Zdeňka Soukupová

Přemýšlíš o koupi akcií, co? No, to je těžký. Teďka je trh dost nervózní a inflace dělá svoje. Sektory jako technologie nebo zdravotnictví mají potenciál, ale můžeš čekat na lepší ceny, pokud máš nervy. Osobně bych doporučil diverzifikaci, abys nespadl do jedné škatulky. Taky sleduj důležitý události jako výkazy zisků nebo centrální banky – to může zahýbat cenama. Investování v nejistotě je o trpělivosti a rozvaze, takže pokud nejsi jistý, klidně počkej. Můžeš začít i s menšími investicemi a budovat portfolio postupně.

82 slov
0.8 minut čtení
20. 11. 2024
Alois Macek

Záleží, co chceš s akciema dělat. Pokud plánuješ investovat na dlouho, tak teď asi není špatný čas, protože některý sektory jako technologie a zdravotnictví mají potenciál. Ale teď je fakt dost nejistoty kvůli inflaci a ekonomické situaci, takže je dobrý mít na paměti, že trhy můžou ještě hodně kolísat.

Diverzifikace portfolia je určitě rozumná, nepokládej všechno na jednu kartu. Můžeš se zaměřit třeba na ETF nebo fondy, co pokrývají víc sektorů a tím snížíš riziko. No a pokud máš obavy z poklesu, tak klidně investuj postupně, ne všechno najednou. Někdy se vyplatí počkat na příležitost, ale zas nesmíš propásnout dobré ceny.

Jakýkoliv důležitý události jako výsledkový sezona nebo makroekonomický reporty můžou hýbat trhem, takže sleduj zprávy a buď v obraze. Vždycky je lepší mít nějakou strategii a držet se jí, než se nechat unést emocema. Hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2023
Blanka Pokorná
Succeed.cz/Články/Finanční svoboda
Jak investovat za dnešních turbulencí na trhu?Praktický průvodce strategickým investováním v období ekonomických nejistot.
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky