Succeed.cz/Fórum/Jak mi může pozitivní sebedůvěra pomoct v práci?

Jak mi může pozitivní sebedůvěra pomoct v práci?

Zajímalo by mě, jak vlastně pozitivní sebedůvěra ovlivňuje naše výkony a vztahy v práci. Myslím si, že sebedůvěra je něco, co dává lidem sílu a motivaci, ale jak konkrétně to funguje v pracovním prostředí? Mám pocit, že když si věřím, jsem schopný lépe komunikovat s kolegy a dokonce i s nadřízenými. Mohlo by to být tím, že se nebojím prezentovat své názory nebo přijímat nové výzvy? Jak moc vlastně záleží na tom, jak vnímáme sami sebe při jednání s ostatními? Všichni víme, že dobrá nálada a pozitivní myšlení nám mohou pomoci zvládat stresové situace. Ale co když se na to podíváme z pohledu kariérního růstu? Může být sebedůvěra klíčem k tomu, abychom dostali povýšení nebo zajímavější projekty? A co třeba rozhodování? Když máme víc víry v sebe, jsme třeba ochotnější riskovat a snažit se o větší cíle? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osobní zkušenosti s tím, jak se vám zvedla sebedůvěra a jak to ovlivnilo vaši kariéru. Je pravda, že lidé s vyšší sebedůvěrou bývají více úspěšní? A dá se vůbec sebedůvěra nějak trénovat nebo posilovat? Co si o tom myslíte?

182 slov
1.8 minut čtení
3. 11. 2022
David Jílek

Sebedůvěra fakt hraje velkou roli v práci. Když si věříš, tak se ti líp komunikují názory a nápady. Není to jen o tom, že se nebojíš mluvit s kolegy nebo šéfem, ale i o tom, že se cítíš jistější při prezentacích a nových úkolech. Pokud máš pozitivní pohled na sebe, tak jsi víc otevřený novým příležitostem a výzvám. Taky je pravda, že lidi s vyšší sebedůvěrou často dostávají zajímavější projekty nebo povýšení, protože působí jako lídři a motivují ostatní. Osobně jsem zjistil, že když jsem začal víc věřit sám sobě, tak jsem přestal tolik váhat s rozhodováním a byl jsem ochotnější riskovat. Sebedůvěra se dá trénovat – třeba pravidelným úspěchem na menších úkolech nebo pozitivním myšlením. Takže jo, sebedůvěra je dost klíčová pro kariérní růst.

125 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2023
Milada Svobodová

Sebedůvěra v práci fakt dost ovlivňuje, jak se chováme a jak nás vidí ostatní. Když si věříš, tak se ti lépe komunikují nápady, nebojíš se říct svůj názor a to může otevřít spoustu dveří. Taky je pravda, že když máš pozitivní přístup, tak zvládáš stres a náročné situace líp. Mnohokrát jsem viděl, že kolegové s vyšší sebedůvěrou dostávají lepší projekty nebo jsou častěji povyšováni. Většinou jsou taky ochotnější riskovat a zkusit něco nového. Je to taková spirála – víc si věříš, víc se snažíš, víc toho dokážeš. A jo, sebedůvěra se dá trénovat, třeba tím, že si nastavíš malé cíle a postupně je plníš. Takže to fakt funguje – pozitivní myšlení a víra v sebe můžou zásadně změnit nejen tvůj pracovní výkon, ale i vztahy na pracovišti.

127 slov
1.3 minut čtení
16. 8. 2024
Marie Buchtová
Succeed.cz/Články/Motivace
Proč je důležitá pozitivní sebedůvěra v procesu motivace?Objevte, jak pozitivní sebedůvěra ovlivňuje vaši schopnost překonávat překážky a udržet si odhodlání na cestě k úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky