Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když si nevěřím a chci se posunout dál?

Co dělat, když si nevěřím a chci se posunout dál?

Mám takový problém, který mě hodně trápí. Neustále cítím, že mi chybí sebedůvěra a v důsledku toho se nemohu posunout dál ve své kariéře. Rád bych začal podnikat nebo se zapojil do nových projektů, ale vždy mě přepadne pocit, že na to nemám. Jak to zvládnout? Jak najít odvahu udělat ten první krok? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás prošel něčím podobným a co vám pomohlo překonat tyto pocity. Je nějaká technika nebo způsob, jak si vybudovat větší důvěru v sebe sama? Myslím, že je to klíčové pro úspěch v moderním podnikání, ale nevím, kde začít. Můžete mi prosím poradit nebo sdílet vlastní zkušenosti? Jak jste se s tím vypořádali vy? Ocenil bych jakékoliv tipy nebo rady jak na to.

121 slov
1.2 minut čtení
14. 4. 2024
Vladimíra Hájková

Podobné pocity jsem měl taky. Je to fakt těžký, když si nevěříš, ale myslím, že je důležitý začít s malými kroky. Třeba si napiš seznam věcí, co umíš a co tě baví. Když to vidíš na papíře, tak ti dojde, že máš nějaké dovednosti. Pak zkus najít malý projekt nebo úkol, který bys mohl udělat. Nemusí to být nic velkýho, klidně něco pro kamaráda nebo rodinu. Jakmile uděláš ten první krok a uvidíš, že to jde, tak se ti začne zvedat sebevědomí. Zkus taky mluvit s lidma okolo, kteří mají zkušenosti v oblastech, co tě zajímají. I když nebudeš mít pocit, že na to máš, tak se snaž jít ven z komfortní zóny. Každý chybujeme a učíme se tím. A ještě jedna věc - nesrovnávej se s ostatními. Každý jde svým tempem.

132 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Blanka Štefanová

To, co popisuješ, je fakt běžný problém. Mě osobně pomohlo pár věcí. Začněte s malýma cílem, něco, co se dá zvládnout, a pak to postupně zvyšujte. Například když chceš podnikat, tak si na začátek vyzkoušej nějaký malej projekt nebo freelance práci. Když vidíš, že to funguje, začneš si víc věřit.

Další věc je, že si zkus udělat seznam svých úspěchů a věcí, co umíš. Může to znít blbě, ale připomíná ti to, že máš co nabídnout. Taky se neboj požádat o zpětnou vazbu od lidí kolem tebe – občas ti ostatní dodají odvahu víc než si myslíš.

A hlavně – neporovnávej se s jinýma. Každej má svoji cestu a někdo může vypadat úspěšněji než ty, ale ty nevíš, co za tím je. Takže postupně zkoušej a nezapomeň – každý malý krok se počítá.

131 slov
1.3 minut čtení
7. 9. 2024
Jitka Šilhavá
Succeed.cz/Články/Motivace
Proč je důležitá pozitivní sebedůvěra v procesu motivace?Objevte, jak pozitivní sebedůvěra ovlivňuje vaši schopnost překonávat překážky a udržet si odhodlání na cestě k úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky