Succeed.cz/Fórum/Jaké jednoduché techniky mi pomohou lépe se soustředit?

Jaké jednoduché techniky mi pomohou lépe se soustředit?

Při práci na projektech nebo učení se novým věcem se mi často stává, že ztrácím pozornost a nedokážu se na to, co dělám, plně soustředit. Je to frustrující, protože vím, kolik času bych mohl ušetřit a jak efektivněji bych mohl pracovat, kdybych byl schopný se lépe koncentrovat. Slyšel jsem o různých metodách a technikách zaměřených na zlepšení soustředění, jako je například Pomodoro technika nebo mindfulness cvičení, ale vůbec nevím, kde začít. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má nějaké jednoduché a osvědčené tipy, jak se lépe soustředit na úkoly. Co třeba dělat během pracovního dne, aby se snížila rušivá okolní prostředí? Měly by být nějaké specifické rituály nebo cvičení před začátkem práce? A co třeba stravování nebo pohyb - má to taky vliv na naši schopnost soustředit se? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti ohledně této problematiky. Věřím, že když budu mít víc informací o tom, jak zlepšit své soustředění, dokážu být v práci mnohem produktivnější. Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Jarmila Vítková

Zdravím, tak já jsem zkoušel pár věcí, co mi pomohly. Tady je pár tipů:

1. Pomodoro technika je fakt fajn, zkus si nastavit hodinku práce a pak 5 minut pauzu. Po čtyřech pomodech pak delší pauza.
  2. Zkus si udělat pracovní prostor bez všech rušivých věcí. Vypni notifikace na telefonu a dej si sluchátka, klidně s nějakou relaxační hudbou.
  3. Ráno se snažím cvičit, i když je to jen pár minut. Trocha pohybu fakt probudí mozek a pak se líp soustředím.
  4. Strava hraje roli taky. Když jím zdravě - víc zeleniny a ořechů - cítím se líp a mám víc energie.
  5. A klidně zkus meditation nebo mindfulness, i 10 minut denně může udělat zázraky.

Hlavně je důležité si najít to, co funguje právě tobě, každý jsme jiný.

124 slov
1.2 minut čtení
24. 8. 2024
Kristýna Kovaříková

Zkuste třeba začít s Pomodoro technikou – děláte 25 minut, pak 5 minut pauzu. Pomůže to udržet pozornost. Co se týče rušivého prostředí, zkuste si udělat klidný pracovní koutek, ideálně bez obrazovky nebo mobilu v dosahu. Rituály můžou být super – třeba si vždy udělat šálek čaje nebo kávy před prací, to vás trochu naladí. A co se stravy týče, snažte se jíst lehčí jídla, moc těžké obědy vás pak můžou uspávat. Trochu pohybu během dne taky pomůže – prostě si dejte pauzu a projděte se na chvilku ven. A nezapomeňte na dostatek spánku, to je základ. Tohle všechno by mělo pomoct zlepšit vaši soustředěnost.

105 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2024
Olga Havlová
Succeed.cz/Články/Motivace
Které techniky pro udržení koncentrace mohou zvýšit vaši motivaci?Objevte různé metody, jak zůstat soustředěný a motivovaný v hektickém pracovním prostředí. Naučte se, jak můžete zvýšit svou produktivitu pomocí osvěd...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky