Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když ztrácím motivaci při práci?

Co dělat, když ztrácím motivaci při práci?

V poslední době se mi stává, že najednou ztrácím veškerou motivaci k práci. Když jsem začal, všechno mě bavilo, měl jsem spoustu nápadů a energie, ale teď se cítím jako bych byl na autopilota. Ráno se probudím a už mě ani nenapadne, co bych měl dělat. Je to jako bych úplně zapomněl, proč jsem začal a co mě na tom vlastně dřív bavilo. Zkoušel jsem si dělat seznamy úkolů, plánovat si den, ale stejně nakonec skončím u něčeho jiného nebo prostě jen sedím a zírám do prázdna. Jak se dá taková situace zvládnout? Existují nějaké osvědčené metody nebo techniky, jak obnovit motivaci? Měl jsem už i období, kdy jsem byl maximálně produktivní, tak proč je teď všechno tak náročné? Myslíte si, že to může souviset s tím, jakou mám pracovní rutinu? Přemýšlel jsem o tom, že bych potřeboval nějakou změnu, ale nevím přesně co. Možná by pomohlo zaměřit se na nové projekty nebo se zapojit do něčeho nového? Nebo by bylo lepší se na chvíli zastavit a přehodnotit své cíle? Jak jste to řešili vy? Co vám pomohlo překonat období slabší motivace? Hledám inspiraci a tipy od vás, kteří jste si něčím podobným prošli. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

198 slov
2 minut čtení
5. 4. 2023
Martina Králová

Máš to teď těžký, to chápu. Ztráta motivace je běžná věc, každý si tím občas projde. Možná bys mohl zkusit malé změny v rutině, třeba si udělat pauzu a vyrazit ven nebo na jinou kávu. Někdy stačí změnit prostředí. Taky se zkus zamyslet nad tím, co ti dřív dělalo radost. Můžeš zkusit nový projekt nebo se zapojit do nějaký skupiny, co tě zajímá. A pokud jsi na autopilota, tak si dej čas a neber to tak vážně, po nějaký době se to může vrátit. Hlavně nezapomínej na důvod, proč jsi začínal. Na motivaci taky často pomůže sdílet svoje myšlenky s někým jiným, třeba kamarádem nebo kolegou. Drž se!

108 slov
1.1 minut čtení
8. 12. 2023
Vladimír Jaroš

Ztráta motivace je fakt běžná a hodně lidí to zažívá. Možná je to o rutinně, že? Když se věci začnou opakovat, tak se to prostě zprotiví. Zkus něco nového – třeba změň prostředí, jdi pracovat do kavárny nebo parku. Nové podněty můžou hodně pomoct.

Další věc je, že se zamysli nad tím, co tě vlastně bavilo. Můžeš si zkusit připomenout, proč jsi do toho šel. Udělej si třeba brainstorming nápadů nebo projektů, co bys chtěl vyzkoušet. Někdy pomůže i malé cíle – místo velkých úkolů zkus dělat menší a rychleji splnitelné úkoly. To ti dodá pocit úspěchu a motivace.

A nezapomeň si udělat pauzy! Člověk potřebuje občas vypnout; choď ven, dej si procházku, nebo si prostě jen odpočiň. Třeba se pak vrátíš s novou energií. A jestli to bude dál špatný, tak klidně přehodnoť svoje cíle nebo pracovní styl. Hlavně si nevyčítej, že nemáš motivaci – je to normální.

147 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2024
Karolína Štefanová
Succeed.cz/Články/Motivace
Které techniky pro udržení koncentrace mohou zvýšit vaši motivaci?Objevte různé metody, jak zůstat soustředěný a motivovaný v hektickém pracovním prostředí. Naučte se, jak můžete zvýšit svou produktivitu pomocí osvěd...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky