Succeed.cz/Fórum/Jak začít budovat kontakty v oboru, když nevím, jak na to?

Jak začít budovat kontakty v oboru, když nevím, jak na to?

Nedávno jsem začal přemýšlet o tom, jak důležité je mít správné kontakty v oboru, ve kterém se chci pohybovat. Jenže já vůbec nevím, jak s tím začít. Myslím, že networking je klíčový pro kariérní růst a úspěch, ale mám pocit, že mi něco schází. Neznám nikoho ve svém oboru a bojím se, že když začnu oslovovat lidi, budu vypadat jako amatér nebo trapas. Jak to vlastně funguje? Mám začít na sociálních sítích, jako je LinkedIn? Nebo je lepší vyrazit na nějaké akce a tam se snažit navazovat nové vztahy? Co když nemám žádnou zkušenost a nevím, co říct? Je lepší mít nějakou přípravu nebo jít s tím, co mě napadne? Zajímalo by mě také, jak se setkat s lidmi z oboru bez toho, abych se cítil jako někdo cizí. Vždycky jsem byl spíš introvert a takové situace mě dost stresují. Jak to děláte vy? Jak jste začali budovat svoje kontakty? Mám pocit, že víc než znalosti potřebuju ty správné lidi kolem sebe. Jak si poradit s tímto strachem a udělat první krok? To všechno mě trápí a byl bych vděčný za jakékoli rady nebo tipy! Děkuju!

186 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2023
Filip Řezník

Takže, pokud chceš začít budovat kontakty, zkuste to na LinkedIn. Je to super místo, kde můžeš potkat lidi z oboru, aniž bys musel vycházet ven. Jen si vytvoř profil a začni přidávat lidi, kteří pracují v tom, co tě zajímá. Můžeš jim poslat zprávu s otázkou ohledně jejich práce nebo se podívat, jestli mají nějaké společné zájmy.

Pak jsou tu akce a konference. I když jsi introvert, zkus aspoň pár jich navštívit. Zpravidla tam bude spousta dalších lidí, kteří hledají kontakty, takže se nemusíš bát. Měj nějaké připravené otázky, třeba co dělají, jaké projekty mají a tak. Tím ulehčíš začátek konverzace.

A neboj se být amatér. Všichni jsme někde začínali a když oslovíš někoho s opravdovým zájmem, většinou ti rádi odpovědí. Můžeš je třeba pozvat na kávu a probrat jejich zkušenosti. Tím se dostanete na jinou úroveň a nebudeš mít pocit, že jsi cizí.

Hlavně dej si čas a buď trpělivý. Kontakty se nebudují přes noc, ale když to zkusíš pravidelně, určitě to přinese výsledky.

162 slov
1.6 minut čtení
20. 8. 2024
Antonín Horák

Je to normální mít obavy z networkingu. Začít můžeš klidně na LinkedInu, tam je spousta lidí, co hledají kontakty. Můžeš si vytvořit profil, napsat pár zajímavých příspěvků nebo sdílet články, které tě zajímají. Když se ti někdo zalíbí, klidně mu pošli zprávu, většina lidí je otevřená k novým spojení.

Akce jako konference nebo meetupy jsou taky super. Není potřeba mít dokonalou přípravu, stačí se zeptat na něco ohledně jejich práce nebo co dělají. Většina lidí ráda mluví o sobě. A neboj se, že budeš vypadat jako amatér, každý někde začínal.

Pokud jsi introvert, zkus si předem napsat pár otázek nebo témat, o kterých chceš mluvit. Můžeš si vzít kartu s kontaktem a když budeš nervózní, prostě to vytáhni a ukazuj. Nezapomeň se usmívat a buď přirozený.

S postupem času se to zlepší a najdeš lidi, kteří ti budou rozumět a pomohou ti dál v kariéře.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 3. 2024
Ondřej Kafka
Succeed.cz/Články/Kariérní růst
Jak efektivně využít networking pro profesionální růstObjevte strategie, jak navázat cenné kontakty, které vám mohou pomoci v kariérním postupu. Tento článek se zaměřuje na techniky a tipy pro úspěšný net...
1000 slov
10 minut čtení
17. 9. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky