Succeed.cz/Fórum/Jak začít měnit kariéru, když nevím, co chci dělat?

Jak začít měnit kariéru, když nevím, co chci dělat?

Mám takový pocit, že se mi kariéra trochu vymkla z rukou. Dělám práci, která mě sice uživí, ale vůbec mě nebaví a mám pocit, že stagnuji. Vždycky jsem si říkal, že jednou najdu to pravé místo, které mě naplní a kde budu moci růst, ale teď si nejsem jistý, jestli vůbec vím, co bych chtěl dělat. Chci něco změnit, ale jak začít? Jak zjistit, co mě vlastně baví? Mám strach z toho, že když se rozhodnu pro nějakou změnu, tak to bude krok do neznáma a co když zjistím, že to není to pravé? Možná bych měl zkusit nějaké kurzy nebo školení, ale nevím odkud začít. Někdo mi říkal, abych zkusil udělat nějaký test osobnosti nebo kariérní poradenství, ale taky nevím, jestli by mi to pomohlo. Jak jste to řešili vy? Měli jste taky období, kdy jste nevěděli kudy kam? Jak jste našli směr ve svém profesním životě? Co byste doporučili někomu, kdo se cítí ztracený a neví, jak dál? Jak příprava na změnu kariéry vypadá v praxi? Je lepší začít s malými krůčky nebo hned skočit do něčeho velkého? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady.

187 slov
1.9 minut čtení
8. 1. 2025
Marek Marek

Změna kariéry může být fakt těžká, když nevíš, co chceš. Já jsem to taky tak měl. Nejdřív jsem zkusil se zamyslet nad tím, co mě bavilo jako dítě, nebo co mě zajímá teď. Někdy stačí si vzpomenout na koníčky nebo aktivity, které tě naplňovaly. Pak můžeš zkusit nějaké online testy osobnosti nebo kariérní poradenství, to ti aspoň dá nějakou představu o tvých silných stránkách a oblastech, kde bys mohl být šťastnější. Mě pomohlo i mluvit s lidmi z různých oborů – třeba na networkingových akcích nebo jen tak v hospodě. Tak najdeš inspiraci. Malé krůčky jsou fajn, nemusíš hned skákat do něčeho velkého. Zkus třeba kurz nebo workshop v oboru, co tě zajímá. A klidně si dej čas na rozmyšlenou. Změna může být postupná a nebudeš mít pocit, že skáčeš do neznáma. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Kateřina Švábová

Změna kariéry může být fakt stresující, zvlášť když nevíš, co bys chtěl dělat. Já jsem měl taky takový období, kdy jsem se cítil ztracený. První krok pro mě bylo zjistit, co mě vlastně baví. Zkusil jsem si udělat seznam zájmů a věcí, které mě lákají. Potom jsem se podíval na různé kurzy a školení, kterými bych mohl rozšířit svoje dovednosti. Taky jsem zkusil nějaký testy osobnosti a kariérního poradenství - to mi pomohlo trochu se zorientovat. Zjistil jsem, že je dobrý začít s malými krůčky, třeba jen zkusit nějaký hobby nebo projekt ve volným čase. V praxi to může vypadat tak, že začneš třeba s online kurzem, nebo se zapojíš do nějakého komunitního projektu. Neboj se experimentovat, i když to může vypadat jako krok do neznáma. Někdy je důležitý jen vyzkoušet něco nového a zjistit, co ti sedí. A pokud po nějaké době zjistíš, že to není ono, tak alespoň víš, co nechceš. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Alois Novák
Succeed.cz/Články/Kariérní růst
Kdy a jak změnit svou kariérní dráhu: Rady pro úspěšný přechodPrůvodce tím, jak rozpoznat čas pro změnu kariéry a jak správně přejít na nový obor. Získejte praktické tipy a inspiraci pro úspěšnou kariérní transfo...
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2025
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky