Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas opustit stávající práci pro nový obor?

Kdy je nejlepší čas opustit stávající práci pro nový obor?

Přemýšlela jsem o tom, že bych chtěla změnit obor a přešla do něčeho úplně jiného, ale nejsem si jistá, kdy je vlastně ten správný čas to udělat. Mám už nějaké zkušenosti ve své současné práci, i když mě to moc nenaplňuje, a bojím se, že věci by se mohly zhoršit, pokud přejdu do něčeho nového, co neznám. Navíc mám pocit, že trh práce se teď mění tak rychle a já nevím, jestli by mi moje zkušenosti ze starého oboru byly k něčemu užitečné v tom novém. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy? Jak jste se rozhodovali vy, když jste uvažovali o změně kariéry? Je lepší číhat na příležitost nebo se prostě vrhnout do nového dobrodružství? Měli jste někdy pocit, že máte dostatečné dovednosti na to, abyste začali znovu? A co třeba finance, jak jste to zvládli? Je lepší mít něco naspořeno před tím, než uděláte skok do neznáma? Děkuji za vaše názory.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2025
Karolína Vrbová

Když přemýšlíš o změně oboru, nejlepší čas může být, když už se v tom starém necítíš dobře. Mám zkušenosti s tím, že pokud tě práce nenaplňuje a máš pocit, že stagnuješ, je to jasný signál. Taky je dobrý mít aspoň nějaké finance na účtu, abys nebyla v tíživé situaci hned po přechodu. Ale na druhou stranu, někdy je potřeba se prostě vrhnout do toho nového a věřit, že se to vyplatí. Můžeš začít tím, že si uděláš kurz nebo něco podobného v oboru, který tě zajímá – aspoň si ověříš, jestli to chceš fakt zkusit. Co se týče dovedností, spousta věcí ze starého oboru může být užitečná i v tom novém. Trh práce se fakt mění rychle, ale jsou lidi, kteří uspěli ve změně kariéry i bez předchozích zkušeností. Měj otevřenou mysl a neboj se riskovat – někdy se to vyplatí najít to, co tě opravdu naplňuje.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2025
Magdaléna Roubalová

Kdy jindy než teď? Pokud tě současná práce nenaplňuje, tak je jasné, že bys měla něco měnit. Třeba se podívat na obory, které tě zajímají a zjistit, co bys mohla dělat. Určitě máš nějaké skills, co můžeš přenést i do jiného oboru. Finance jsou taky důležitý, takže mít něco naspořenýho je fajn, než skočíš do neznáma. Zkus si najít práci v oboru, co tě láká, klidně při stávající práci. Můžeš se tak rozkoukat a zjistit, jestli to je pro tebe skutečně to pravé. Sice je trh práce divokej, ale spousta lidí změnila obor a fakt to vyšlo. Tak neboj a zkus to! Možná to bude právě to dobrodružství, co potřebuješ.

110 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Blanka Suchá
Succeed.cz/Články/Kariérní růst
Kdy a jak změnit svou kariérní dráhu: Rady pro úspěšný přechodPrůvodce tím, jak rozpoznat čas pro změnu kariéry a jak správně přejít na nový obor. Získejte praktické tipy a inspiraci pro úspěšnou kariérní transfo...
1000 slov
10 minut čtení
4. 1. 2025
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky