Succeed.cz/Fórum/Ztráta chuti k práci – Jak se s tím vyrovnat?

Ztráta chuti k práci – Jak se s tím vyrovnat?

Chtěl bych se podělit o něco, co mě poslední dobou trápí. Ztrácím chuť k práci a mám pocit, že je to čím dál tím horší. Když se ráno probudím, první myšlenka, která mě napadne, je, že se mi do práce vůbec nechce. Nejde jen o to, že bych měl špatný den nebo že bych byl unavený. Spíš mám pocit, že mě ta práce vůbec nebaví a ztrácím motivaci. Hlavu mám plnou myšlenek na to, jak bych raději trávil čas jinak, ale zároveň si uvědomuji, že musím platit účty a živit sebe i rodinu. Vím, že spousta lidí má podobné pocity a ráda bych věděla, co s tím můžete dělat? Jak jste se s tím vyrovnali vy? Myslíte si, že by stálo za to hledat novou práci, nebo se snažit najít motivaci v té stávající? Objevujete nějaké techniky nebo strategie na zvýšení produktivity a obnovení vášně pro to, co děláte? Možná je to jen přechodné období, ale já se z toho cítím dost frustrovaně. Jaké máte tipy na to, jak znovu najít radost v práci a nenechat se pohltit tímto pocitem beznaděje? Děkuji za všechny rady a názory.

187 slov
1.9 minut čtení
13. 6. 2023
Adam Tvrdík

Ztráta chuti k práci je fakt nepříjemná, říkám to z vlastní zkušenosti. Mě taky občas prostě nic nebaví a je těžký se přimět něco dělat. Často pomůže prostě změnit prostředí, třeba si jít na chvíli sednout do kavárny nebo na jiný místo, kde se cítíš líp. Někdy je fajn si udělat plán a rozdělit si práci na menší úkoly, abys neměl pocit, že toho je moc. Taky se snažím najít něco pozitivního na své práci, třeba co mě baví nebo co se mi podařilo. Zkus si najít nový koníček nebo aktivitu mimo práci, to může trochu přebít tu frustraci. A jestli je to fakt špatný, tak asi stojí za to popřemýšlet o změně práce. Hlavně se nenech pohlcovat negativními myšlenkami, to pak člověk jen hůř spí a pak je to ještě horší. Hlavně se snaž najít něco, co ti dává smysl.

141 slov
1.4 minut čtení
27. 11. 2023
Kamila Kovářová

Zní to, že procházíš těžkým obdobím. Řeknu ti, že tohle zažívá spousta lidí, takže nejsi v tom sám. První věc, co bych doporučil, je zamyslet se nad tím, co tě na té práci vlastně bavilo. Zkus si vzpomenout na chvíle, kdy jsi měl radost z toho, co děláš. Možná by stálo za to se zaměřit na projekty nebo úkoly, které tě aspoň trochu zajímají.

Další možností je promluvit si s kýmkoliv o tom, co tě trápí. Často pomůže sdílení pocitů s kolegy nebo kamarády – můžeš zjistit, že i oni mají podobné pocity. Taky zkus změnit rutinu. I malá změna může udělat divy – třeba si dej pauzu a jdi na procházku nebo si zorganizuj pracovní den jinak.

Pokud tohle všechno nepomůže a ty se pořád cítíš sklíčeně, možná by stálo za to uvažovat o změně práce. Někdy nový začátek může přinést novou energii a motivaci. Ale než uděláš tak zásadní krok, zkus najít způsob, jak se zase dostat do toho správného nastavení. Hodně štěstí!

163 slov
1.6 minut čtení
1. 9. 2024
Karel Paleček
Succeed.cz/Články/Mindset úspěchu
Kudy vedou cesty k udržení motivace v náročných obdobích?Objevte efektivní strategie a tipy, jak si udržet motivaci a soustředění na cíle i v těžkých časech. Přinášíme inspiraci, podporu a praktické rady pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 7. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky