Succeed.cz/Fórum/Nejčastější chyby při Lean Startup metodě

Nejčastější chyby při Lean Startup metodě

Přemýšlím o tom, jak se dostat do podnikání a narazil jsem na Lean Startup metodu, která mi přijde jako super věc. Ale když čtu různé články a názory, tak se mi zdá, že je s tím spousta problémů. Někdy mám pocit, že spousta lidí dělá stejné chyby pořád dokola. Jaké jsou ty nejčastější chyby, které lidé dělají při použití této metody? Všichni říkají, že je to skvělý nástroj pro inovace a efektivní rozvoj produktů, ale když se podívám na příklady z praxe, tak to občas vypadá jinak. Je snadné podlehnout tlaku a zapomenout na to, co je vlastně hlavním cílem Lean Startup? A co třeba mylné předpoklady ohledně zákaznického feedbacku? Mám dojem, že někteří podnikatelé berou zpětnou vazbu moc vážně, zatímco jiní ji ignorují úplně. A jak je to s MVP? Někde čtu, že by mělo být co nejjednodušší, ale pak slyším příběhy o tom, jak lidé skončili s neúspěšnými verzemi produktů jen proto, že podcenili kvalitu. Může to být i otázka špatného pochopení samotné filozofie Lean Startup? Jak moc důležitá je iterace a testování v reálném čase? Není někdy lepší udělat větší krok hned na začátku? Fakt by mě zajímalo, co si o tom myslíte vy, jestli máte nějaké zkušenosti nebo tipy k tomu, jak se těmto chybám vyhnout. Děkuju!

211 slov
2.1 minut čtení
5. 9. 2022
Veronika Marková

No, máš pravdu, Lean Startup má svoje mouchy. Často lidi podceňujou důležitost validace nápadů. Myslej, že když udělaj MVP, tak to stačí a pak se diví, proč to nikdo nechce. Zákaznická zpětná vazba je klíčová, ale nesmíš ji brát jako dogma, někdy lidi neví, co chtějí. Další problém je, že si spousta lidí myslí, že Lean znamená dělat všechno rychle a bez rozmyslu, což může vést k průměrným produktům. Iterace a testování v reálném čase jsou fakt důležitý, ale někdy se lidi bojí udělat větší krok a radši se motaj v malých vylepšeních. V konečný řadě je to o rovnováze – musíš najít ten správnej poměr mezi rychlostí a kvalitou. Takže jo, radši si dej pozor na tyhle věci a neboj se experimentovat, ale s rozumem.

126 slov
1.3 minut čtení
30. 5. 2023
Emil Kašpar

Při použití Lean Startup metody je fakt snadné udělat pár chyb, co se pak těžko napravují. Jedna z nejčastějších je, že zakladatelé nedokážou správně vyhodnotit zpětnou vazbu od zákazníků. Někdy ji berou až moc vážně a mění všechno podle každého komentáře, což může vést k chaosu. Jindy ji zase ignorují, což je taky špatně, protože bez feedbacku si můžou vytvořit produkt, co nikdo nechce.

Další často opomíjená věc je MVP. Mnoho lidí si myslí, že čím jednodušší, tím lepší, ale pokud je to příliš nízká kvalita, zákazníci to odradí. Důležitý je najít nějakou rovnováhu – mít funkční základ a přitom neplýtvat časem a prostředky.

Taky se podnikatelé občas snaží skočit přímo do velkého produktu místo aby iterovali a testovali v menším měřítku. To může být dost riskantní, protože pak spálí spoustu zdrojů na něco, co nemusí fungovat.

Iterace a testování v reálném čase by měly být středobodem celého procesu. Nejdřív malý krok a pak zhodnocení – to je cesta k úspěchu. Pokud se držíš těchto zásad a nenecháš se zviklat tlakem okolí, tak bys měl mít větší šanci na úspěch.

177 slov
1.8 minut čtení
13. 3. 2023
Milena Havlíčková
Succeed.cz/Články/Podnikatelské strategie
Jak efektivně využívat metodu Lean Startup pro zrychlení podnikání?Objevte, jak implementace metodologie Lean Startup může pomoci podnikatelům minimalizovat rizika a urychlit vývoj produktů. Tento průvodce obsahuje ko...
1000 slov
10 minut čtení
21. 6. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky