Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit strachu z neúspěchu při zakládání vlastního podniku?

Jak se zbavit strachu z neúspěchu při zakládání vlastního podniku?

Přemýšlím o tom, jak je to těžké, když se člověk rozhodne udělat krok do neznáma a založit vlastní podnik. Strach z neúspěchu mi neustále šrotuje v hlavě. Vždycky jsem měl sen být svým vlastním šéfem, mít vlastní firmu a dělat to, co mě baví. Ale čím víc se blížím k tomu, že to všechno rozjedu, tím víc mě přepadá panika. Co když to nevyjde? Co když nedokážu najít zákazníky? Co když mě trh nepřijme? Je to jako by mi v hlavě běžela smršť negativních myšlenek, které mě zraňují a brzdí. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás prošel podobným obdobím a jak jste se s tím vyrovnali. Jak jste překonali ten strach a co vám pomohlo najít odvahu? Myslíte si, že je normální mít obavy při zakládání vlastního podnikání? Jaké tipy nebo techniky byste doporučili na zvládání takového strachu? A co třeba nějaké pozitivní příběhy, které by mi dodaly inspiraci a povzbuzení? Rád bych slyšel o vašich zkušenostech a tom, co fungovalo vám. Děkuji za všechny rady!

167 slov
1.7 minut čtení
29. 7. 2022
Žaneta Benešová

Zbavit se strachu z neúspěchu je fakt těžký, to znám. Hlavně když člověk má sen a pak přijdou ty myšlenky, co když to nevyjde. Je normální mít obavy, každý podnikatel to zažil. Mě pomohlo udělat si plán, jak na to. Když si rozepíšeš konkrétní kroky, co všechno potřebuješ udělat, tak ten strach trochu poleví. Taky jsem si uvědomil, že neúspěch není konec světa – spousta úspěšných lidí zažila pád než se dostali nahoru. Zkus se obklopit lidmi, co mají podobné cíle nebo už něco dokázali, jejich pozitivní příběhy nakopnou. A nezapomeň, že každý začátek je těžký, ale postupně se to zlepší. Takže hlavu vzhůru a jdi do toho! Akorát si dej pozor na to, abys nebyl moc kritickej ke svým chybám – spíš se z nich pouč.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Luboš Špaček

Strach z neúspěchu je úplně normální, když se chystáš na podnikání. Měl jsem to taky, než jsem se do toho pustil. Hlavně se snaž nebrat to tak vážně. Uvědom si, že každý úspěšný podnikatel zažil neúspěch. Mě pomohlo si udělat plán a rozdělit si cíle na menší úkoly – pak to vypadá méně děsivě. Zkus se zaměřit na to, co tě baví a co můžeš nabídnout, místo toho, abys myslel na to, co by se mohlo pokazit. Hlavně se obklop lidi, kteří tě podporují a motivují. Často stačí jeden dobrý feedback nebo inspirace od někoho jinýho a hned máš víc odvahy to zkusit. A pamatuj, že i když to nevyjde napoprvé, tak je to furt zkušenost a poučení do budoucna. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
7. 6. 2024
Bohumil Sýkora
Succeed.cz/Články/Důvěra a motivace
Jak překonat strach z neúspěchu a začít podnikatObjevte strategie a přístupy, jak transformovat strach z neúspěchu v motivaci k akci a úspěšnému podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky