Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat, když mám strach, že selžu?

Jak začít podnikat, když mám strach, že selžu?

Mám obrovský sen, že bych chtěl začít podnikat, ale mám strach, že to nevyjde. Chtěl bych vědět, jak překonat ten strach a udělat první krok. Je tolik lidí kolem mě, kteří mají úspěšné firmy a já si říkám, že to je pro mě nedosažitelné. Jak se dostat přes tu myšlenku, že všechno může skončit fiaskem? Co když investuji čas a peníze a nakonec se mi to nepodaří? Zkoumal jsem už několik nápadů na podnikání, ale pokaždé mě přepadnou pochyby. Jak se naučit riskovat a přijmout možnost selhání? Chtěl bych slyšet příběhy těch, kteří měli také strach, ale nakonec se rozhodli vyzkoušet to. Jaké byly jejich začátky? A co doporučují lidem jako jsem já, kteří se bojí udělat ten první krok? Jaké jsou tipy pro ty, kdo chtějí podnikat, ale bojí se neúspěchu? Jak se vyrovnat s negativními myšlenkami a najít motivaci? Je dobré mít nějaký plán nebo strategii předtím, než začnu? Kdy je ten správný čas na to začít s podnikáním? Vím, že je důležité se vzdělávat a hledat rady od zkušenějších lidí, ale co když mi to nestačí a já se stejně budu bát? Jaké jsou praktické kroky, které mohu podniknout, abych překonal svůj strach?

196 slov
2 minut čtení
6. 10. 2021
Pavel Mašek

Každej má strach, to je normální. Důležitý je si uvědomit, že strach může být taky motivace. Nezapomeň, že většina úspěšnejch podnikatelů na začátku taky selhala nebo měla pochyby. Zkus se zamyslet nad tím, co tě vlastně brzdí. Je to strach ze ztráty peněz? Tak si dej rozpočet a investuj jen tolik, kolik můžeš ztratit. Začni s malýma krokama, třeba udělej malý projekt nebo zkus prodávat něco online. To ti pomůže získat sebevědomí. A uč se – čti knížky, sleduj videa, poslouchej podcasty o podnikání. Čím víc informací budeš mít, tím míň se budeš bát. Když uděláš plán a stanovíš si cíle, tak to vypadá víc reálně. A pamatuj, že selhání není konec světa; spíš to ber jako lekci a příležitost se zlepšit. Jak říká jedno známý: "Kdo nic nedělá, nic nezkazí." Ale to ty chceš změnit, takže se neboj udělat ten krok.

142 slov
1.4 minut čtení
14. 12. 2022
Nikola Netolická

Strach z neúspěchu je úplně normální, většina lidí to zažívá. Podívej se na úspěšné podnikatele, většina z nich má taky příběh o selháních. Klíč je v tom, že se učí ze svých chyb a jdou dál. Zkus začít malými kroky. Můžeš třeba zkusit podnikat jako vedlejší činnost, než se rozhodneš naplno skočit do podnikání.

Měj nějaký plán, ale nedělej si z toho vědu. Je dobrý mít strategii, ale zároveň buď otevřený změnám. Zkoušej a experimentuj s nápady, které tě baví. Pokud to nevyjde, tak aspoň víš, co nefunguje a můžeš se posunout dál.

Důležité je mít podporu – najdi si mentor nebo komunitu lidí, kteří podnikají. Sdílení zkušeností ti může pomoct zbavit se strachu. Pamatuj, že i ty největší úspěchy začínaly odvážným krokem do neznáma. Tak si dej šanci a nezapomínej, že každý začátek může být nepříjemný.

136 slov
1.4 minut čtení
12. 2. 2023
Olga Králová
Succeed.cz/Články/Důvěra a motivace
Jak překonat strach z neúspěchu a začít podnikatObjevte strategie a přístupy, jak transformovat strach z neúspěchu v motivaci k akci a úspěšnému podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky