Succeed.cz/Fórum/Jak si můžu zvýšit důvěru v sebe sama v práci?

Jak si můžu zvýšit důvěru v sebe sama v práci?

Mám takový problém, který mě už nějakou dobu trápí. Pracuji v relativně náročném prostředí a stále se cítím nejistě ohledně svých schopností a rozhodnutí, což mi brání naplno se zapojit a dávat ze sebe to nejlepší. Občas mám pocit, že kolegové jsou mnohem kompetentnější než já, a to mě hodně sráží dolů. Zajímalo by mě, jak si vlastně můžu zvýšit důvěru v sebe sama v práci? Existují nějaké konkrétní tipy nebo techniky, které by mohly pomoct? Třeba něco ohledně pozitivního myšlení nebo jak lépe komunikovat s ostatními v týmu? Co třeba dělat, když se cítím nervózně při prezentacích nebo schůzkách? Jak si přebudovat tu sebedůvěru, aby mi to pomohlo nejen v práci, ale i v osobním životě? Děkuju za všechny rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet!

127 slov
1.3 minut čtení
19. 3. 2023
Robert Kučera

Zvýšení sebedůvěry v práci není snadný úkol, ale určitě to jde. Zkus si třeba vést deník úspěchů – každý den si napiš, co se ti podařilo, i malé věci. To ti pomůže vidět svůj pokrok a pozitivní stránky. Další tip je postavit se k tomu, co tě trápí. Když se cítíš nervózní před prezentací, připrav se pořádně. Zkoušej to před zrcadlem nebo s kámošem, ať si na to zvykneš. Komunikace v týmu může být taky klíčová – neboj se ptát na názory a zapojit se do diskuzí. Čím víc budeš mluvit, tím víc si uvědomíš, že máš co nabídnout. A hlavně buď k sobě shovívavý, nikdo není dokonalý a všichni děláme chyby. V osobním životě můžeš zkusit stejné techniky – třeba si najít koníček, kde se cítíš dobře a rozvíjíš se. Postupně si začneš věřit víc a víc.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 8. 2024
Vlastimil Sýkora

Zvýšení sebedůvěry v práci je často o malých krocích. Zkus začít tím, že si sepíšeš svoje úspěchy a dovednosti, na které jsi pyšný. Když se zaměříš na to, co umíš, začneš se cítit lépe. Pozitivní myšlení je taky důležitý, takže se snaž myslet na úspěchy místo chyb.

Co se týče komunikace s kolegy, zkus být aktivnější. Ptej se na jejich názory nebo sdílej svoje nápady; to ti pomůže cítit se součástí týmu. Když máš nervy na prezentaci, zkus si to předem několikrát říct nahlas, nebo si udělat malou přípravu. Klidně si vezmi poznámky s sebou.

A nezapomeň – všichni mají občas pochybnosti. Čím víc se zapojíš a vyzkoušíš nové věci, tím víc si uvědomíš, jak jsi schopný. Důvěra roste s praxí.

120 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Michal Maleček
Succeed.cz/Články/Důvěra a motivace
Důvěra v sebe sama jako klíč k úspěšnému kariérnímu růstuObjevte, jak důvěra v sebe sama ovlivňuje vaši kariéru a jak ji můžete posílit pro lepší profesní vyhlídky.
1000 slov
10 minut čtení
7. 3. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky