Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pochybnosti o svých schopnostech?

Co dělat, když mám pochybnosti o svých schopnostech?

V poslední době se mi v hlavě honí myšlenky o tom, jestli vůbec na to mám. Každý den se setkávám s lidmi, kteří mají skvělé nápady, podnikatelské úspěchy a kariéry, které se zdají být naprosto bezchybné. A já se cítím jako někdo, kdo jen přešlapuje na místě. Jak se zbavit těchto pochybností? Zkouším různé techniky, jako je meditace nebo pozitivní afirmace, ale stejně mě občas přepadnou myšlenky, že to prostě nedokážu. Je normální mít obavy o své dovednosti, nebo je to známka toho, že bych měl změnit směr? Mám pocit, že mi chybí sebedůvěra a nevím, kde ji najít. Je dobré promluvit si s někým, kdo už si tím prošel? Možná by bylo fajn mít mentora nebo někoho zkušenějšího, kdo by mohl poskytnout radu. Co když ale nemám k dispozici nikoho takového? Jaké strategie můžete doporučit na posílení sebevědomí v podnikání? Měli byste nějaké tipy na knihy nebo zdroje, které by mohly pomoci? Jaké osvědčené postupy používáte vy sami v momentech nejistoty? Vím, že nikdo není dokonalý a každý má své slabosti, ale jak se s tím vyrovnat a posunout se dál? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

189 slov
1.9 minut čtení
27. 2. 2024
David Šafařík

Pochybnosti o svých schopnostech má skoro každý, to je normální. Když vidíš úspěšné lidi, je snadné se cítit méněcenně. Zkus se zaměřit na svoje vlastní úspěchy, i ty malé, a připomínej si, co už jsi dokázal. Mít mentora je super, ale pokud ho nemáš, můžeš zkusit online komunity nebo kurzy. Knihy o sebedůvěře a osobním rozvoji ti můžou hodně pomoct. Např. "Daring Greatly" od Brené Brown nebo "Mindset" od Carol Dweck. Ať už děláš cokoliv, důležité je nebát se chybovat – to je součást učení. Zkoušej nové věci, i když tě to bude děsit. Časem si začneš věřit víc.

99 slov
1 minut čtení
17. 9. 2023
Dominik Zlámal

Myslím, že pochybnosti jsou normální, každý si tím občas projde. Všichni vidíme úspěchy ostatních a porovnáváme se s nimi, ale málokdo ukazuje svoje nezdary. Zkus se zaměřit na malé kroky a vlastní pokrok, ne na to, co dělají ostatní. Pokud ti pozitivní afirmace a meditace nepomáhají, zkus třeba zapisovat si úspěchy a věci, které se ti povedly. Pomůže ti to vidět, že na to máš. Mentora bych určitě doporučil, ale pokud nikoho nemáš, můžeš se podívat na online komunity nebo fóra – tam najdeš spoustu lidí, co si prochází podobným. Knihy jako "Mindset" od Carol Dweck nebo "The Confidence Code" ti můžou dát nový pohled. A nezapomeň, každý má slabiny – důležitý je růst a učit se z chyb.

119 slov
1.2 minut čtení
15. 6. 2023
Irena Kočová
Succeed.cz/Články/Důvěra a motivace
Důvěra v sebe sama jako klíč k úspěšnému kariérnímu růstuObjevte, jak důvěra v sebe sama ovlivňuje vaši kariéru a jak ji můžete posílit pro lepší profesní vyhlídky.
1000 slov
10 minut čtení
7. 3. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky