Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří dosáhnout svých cílů?

Co dělat, když se mi nedaří dosáhnout svých cílů?

Nedávno jsem se ponořil do myšlenek o svých cílech a plánech, ale mám pocit, že jsem na mrtvém bodě. Vlastně nevím, co dělám špatně. Zkoušel jsem různé strategie, jako je plánování a nastavení termínů, ale výsledek se stále nedostavuje. Mám pocit, že se snažím dostat dál, ale nic se nelepší. Možná je to tím, že jsem si vytvořil příliš vysoká očekávání nebo že moje cíle nejsou dostatečně konkrétní? Často přemýšlím o tom, jestli by mi pomohlo změnit přístup nebo třeba i okolí. Někdy cítím, že mě okolní lidé demotivují a místo toho, aby mě posouvali vpřed, tak mě spíš stahují dolů. Jaké by mohly být další faktory, které mohou ovlivnit mou schopnost dosáhnout cílů? Myslíte si, že je důležité mít mentora nebo někoho, kdo nás v tom podpoří? Jaké strategie používáte vy, když se cítíte zaseknutí a nevíte jak dál? Zkoušel jsem i různé motivační knihy a videa, ale po nějaké době to vždycky vyprchá a já se vrátím k tomu stejnému problému. Jak se udržet motivovaný dlouhodobě? Je normální občas ztratit víru v sebe sama? Děkuji všem za vaše názory a tipy.

183 slov
1.8 minut čtení
12. 10. 2024
Jindřiška Jedličková

Když se cítíš zaseknutý a nedaří se ti dosáhnout cílů, je dobré se zamyslet nad pár věcmi. Třeba jestli jsou tvoje cíle opravdu to, co chceš, nebo jestli si je jen nalinkoval podle někoho jiného. Zkus si je trochu rozmělnit na menší, konkrétnější dílčí cíle. Většinou to pomůže vidět pokrok. Můžeš taky zkusit změnit rutinu – někdy stačí maličkost, aby se ti otevřely nové možnosti. Co se týče okolí, jo, lidi kolem můžou mít velký vliv. Zkus najít někoho, kdo tě podpoří a bude ti fandit. Mentor nebo kamarád, co tě motivuje, může udělat zázraky. A pokud cítíš, že ti motivační knihy a videa moc nepomáhají, možná bys měl zkusit jiný přístup – třeba se zaměřit na praktické akce místo teorie. Je normální občas ztratit víru v sebe sama, důležité je ale nezastavit se a pokračovat dál, i když to jde pomalu.

142 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2023
František Horák

To, co popisuješ, je fakt normální. Hodně lidí se takhle cítí, když se snaží dosáhnout svých cílů. Zkus se zamyslet nad tím, jestli ty cíle jsou opravdu tvoje, nebo jestli je děláš kvůli nějakým očekáváním od ostatních. Můžeš zkusit rozdělit cíle na menší kousky, aby ses necítil tak přetížený. Někdy stačí udělat malý krok a to tě může posunout dál.

Pokud tě okolí demotivuje, možná je fakt dobrý si najít jiný lidi, co tě podpoří. Mentora mít nemusíš, ale je to fajn mít někoho, kdo ti dá zpětnou vazbu. Co se motivace týče, zkuste si vytvořit rutinu nebo připomínat si důvody, proč jsi začal. Taky není špatný občas si dát pauzu a jen tak relaxovat.

A jo, ztratit víru v sebe sama je normální. Klíčový je nevzdávat se a prostě pokračovat dál, i když to chvíli netáhne. Každý má svoje vzestupy a pády.

142 slov
1.4 minut čtení
4. 6. 2023
Rudolf Bureš
Succeed.cz/Články/Kariérní vývoj
Jak definovat a dosáhnout svých kariérních cílůObjevte strategie pro nastavení jasných a měřitelných kariérních cílů, které vám pomohou dosáhnout dlouhodobého úspěchu ve vaší kariéře.
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky