Succeed.cz/Fórum/Jak najít mentora pro svůj podnikatelský nápad?

Jak najít mentora pro svůj podnikatelský nápad?

Rád bych se zeptal, jakým způsobem mohu najít mentora pro svůj podnikatelský nápad. Mám nějakou představu o tom, co chci dělat, ale cítím, že potřebuju někoho zkušenějšího, kdo by mi mohl poradit a pomoci mi vyhnout se chybám. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale není to tak snadné, jak jsem si myslel. Myslíte, že existují nějaké osvědčené metody nebo platformy, kde bych mohl najít vhodného mentora? Jaké vlastnosti by měl mít dobrý mentor a jak poznám, že je pro mě ten pravý? Měli byste nějaké tipy na networking nebo místa, kde potkat lidi s podobnými zájmy? A co třeba otázky, které bych měl položit při prvním setkání s potenciálním mentorem? Rád bych věděl i o tom, jak navázat vztah s takovou osobou a udržet ho dlouhodobě. Děkuji za jakoukoli radu!

130 slov
1.3 minut čtení
20. 3. 2022
Šárka Valentová

Hledání mentora může být fakt výzva, ale existuje pár způsobů, jak na to. Zkus se podívat na různé networkingové akce, jako jsou startupové meetupy nebo podnikatelské konference. To je skvělý způsob, jak potkat lidi z oboru a najít někoho, kdo by ti mohl rozumět. Weby jako LinkedIn můžou taky pomoct, tam najdeš spoustu profesionálů, co možná rádi pomůžou.

Hlavně koukej na to, aby měl mentor zkušenosti v oboru, kterým se chceš zabývat. Dobrý mentor by měl být trpělivý a umět naslouchat, ale zároveň tě motivovat a posouvat dál. Při prvním setkání se neboj zeptat na jejich zkušenosti, co se naučili z vlastních chyb a co považují za největší výzvy v podnikání.

Důležitý je i dlouhodobější vztah. Buď v kontaktu, pravidelně se ozvi—i když třeba jen s nějakým dotazem nebo aktualizací o tvém pokroku. Pomůže to udržet vazbu a ukážeš tak svůj zájem o jejich rady a názory.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 5. 2023
Adam Pernica

Hledání mentora může být fakt výzva, ale mám pár tipů, co by ti mohly pomoct. Zkus se podívat na networkingové akce, jako jsou podnikatelské konference nebo workshopy. Tam potkáš lidi z oboru, kteří ti můžou být užiteční. Nebo se podívej na platformy jako LinkedIn, kde si můžeš najít odborníky v tvém oboru a zkusit je oslovit.

Dobrej mentor by měl mít zkušenosti v oblasti, kterou chceš rozvíjet, a měl by být ochotnej ti věnovat čas. Je dobré, když má i nějaké úspěchy za sebou, ale hlavně aby měl chuť ti pomoct. Při prvním setkání se ptej na jejich zkušenosti, jak řešili problémy a co se naučili. Zjistíš tím, jestli jsou schopní ti poradit.

A co se týče udržení vztahu – buď aktivní! Udržuj kontakt, posílej jim novinky o svých pokrocích a neboj se ptát na radu i později. Dobrý mentor ocení, když uvidí, že se snažíš a posouváš vpřed.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2024
Adam Koudelka
Succeed.cz/Články/Kariérní vývoj
Proč je důležité mít mentora a jak ho najítMentoring jako klíč k úspěchu: objevte, jak vás mentor může posunout v kariéře a jak najít toho pravého.
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky