Succeed.cz/Fórum/Proč potřebuju mentora, když už mám zkušenosti?

Proč potřebuju mentora, když už mám zkušenosti?

Takže, přemýšlím o tom, proč vlastně potřebuju mentora, když už mám nějaké zkušenosti pod páskem. Dělám v oboru už pár let, mám za sebou projekty, které se mi povedly, a myslím si, že rozumím tomu, jak věci fungují. Mám nějaké dovednosti, které jsem si osvojil, a myslím, že bych měl být schopný jezdit na vlastní vlně bez toho, abych potřeboval někoho dalšího na to, aby mi ukazoval cestu. Ale pak jsem narazil na články o tom, jak mentoring může být prospěšný i pro lidi s praxí. Chci se posunout dál a zlepšit se v tom, co dělám, ale opravdu nevím, co by mi mohl mentor nabídnout navíc. Vždycky jsem si myslel, že mentorství je spíš pro nováčky nebo ty, kdo potřebují poradit při startu kariéry. Mám pocit, že už mám dost znalostí na to, abych se sám orientoval v pracovních výzvách. Takže proč bych měl investovat čas a energii do hledání mentora? Jaké konkrétní přínosy mohou mít zkušenosti s mentorem pro někoho jako já? Může mě mentor opravdu posunout na další úroveň nebo je to spíš mýtus? A co když najdu mentora, který mi nebude vyhovovat? Jak poznám toho pravého? Je možné, že mi mentor otevře nové možnosti a perspektivy na věci, které jsem do teď neviděl? Takhle nad tím přemýšlím a rád bych slyšel názory ostatních. Má někdo podobnou zkušenost? Jak vám mentoring pomohl ve vaší kariéře?

228 slov
2.3 minut čtení
24. 8. 2023
Dominik Kubík

Mentorství může být fakt užitečný, i když máš zkušenosti. I zkušení lidé potřebují novou perspektivu a inspiraci. Mentor ti může pomoct vidět věci z jiného úhlu, otevřít nové příležitosti, které přesně nevidíš. Taky tě může nasměrovat k dalším dovednostem, které si třeba neuvědomuješ, že bys mohl zlepšit. Můžeš mít skvělé projekty za sebou, ale mentor ti může ukázat, jak to posunout na další level a třeba i jak se vyhnout chybám, které on sám udělal. Hledání toho pravého mentora může být někdy oříšek, ale když si dáš záležet na výběru a najdeš někoho, kdo má relevantní zkušenosti a hodnoty podobné tvým, tak to může fakt zaplatit. Je to o tom, aby ses nebál otevřít a zkoušet nové věci. Zkrátka i zkušení lidi potřebují občas tomuto novou šanci a mentoring je skvělý způsob, jak to udělat.

135 slov
1.4 minut čtení
27. 5. 2024
Bohuslav Svoboda

Dobrý postřeh. I když už máš zkušenosti, mentor ti může přinést spoustu věcí, které možná nevidíš. Například, znalosti a názory z jiného úhlu pohledu, co je v oboru aktuální, nebo jak se posunout dál. Může tě naučit rychleji se vyhnout chybám, které už udělal, a otevřít ti dveře k novým příležitostem. Jestli chceš růst a zlepšit se, mentor ti může nabídnout cennou zpětnou vazbu a nasměrovat tě na správné cesty. Hlavně, jde o vztah a vzájemnou komunikaci. Klíčový je najít někoho, kdo rozumí tvému oboru a má zkušenosti v oblastech, kde chceš růst. Takže klidně hledej, zkusit to rozhodně stojí za to.

102 slov
1 minut čtení
10. 4. 2024
Jarmila Růžičková
Succeed.cz/Články/Kariérní vývoj
Proč je důležité mít mentora a jak ho najítMentoring jako klíč k úspěchu: objevte, jak vás mentor může posunout v kariéře a jak najít toho pravého.
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky