Succeed.cz/Fórum/Kdy uvažovat o změně kariéry?

Kdy uvažovat o změně kariéry?

Zdravím všechny, mám takovou otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Jak poznat, kdy je ten správný čas přemýšlet o změně kariéry? Někdy mám pocit, že stagnuji v práci a nevím, jestli to je normální nebo jestli bych se měl začít poohlížet po něčem novém. Jsou momenty, kdy mě práce vůbec nebaví a přemýšlím, jestli to má smysl. Mám se zaměřit na svoje cíle a sny, nebo je lepší zůstat tam, kde jsem, i když jsem nespokojený? Je dobré měnit kariéru kvůli tomu, že jsem vyhořel nebo se cítím pod tlakem? Jaké signály bych měl sledovat? Možná mám strach z neznáma, ale zároveň toužím po nových výzvách. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s tímto tématem – co vás vedlo k rozhodnutí změnit obor nebo práci? Jak dlouho jste o tom uvažovali a jaký byl váš proces? Děkuji za jakoukoli radu nebo zkušenost!

143 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2022
Vojtěch Hanzl

Změna kariéry je velké rozhodnutí, a je normální cítit se zmateně. Pokud máš pocit, že stagnuješ a práce tě nebaví, to už je první signál. Je dobrý si uvědomit, co tě trápí - jestli jde jen o vyhoření nebo jestli ti chybí výzvy. Zkus si udělat seznam toho, co tě v práci štve a co bys chtěl změnit. Někdy stačí jen posunout se v rámci firmy nebo vzít na sebe nové úkoly. Ale pokud cítíš, že bys rád zkusil něco jiného, tak to neváhej prozkoumat. Měnit kariéru kvůli tlaku nebo vyhoření není ideální, ale rozhodně to může být impuls k hledání něčeho smysluplnějšího. Důležité je mít plán a zamyslet se nad tím, co chceš doopravdy dělat. Každý má svůj proces – někdo se rozhodne rychle, jiný nad tím přemýšlí měsíce. Nezapomeň se podívat na svoje cíle a sny, pak bys měl mít jasněji.

143 slov
1.4 minut čtení
14. 7. 2023
Jindřiška Řezáčová

Kdy začít přemýšlet o změně kariéry? No, to je dost individuální. Podle mě, když cítíš, že se v práci nudíš nebo že stagnuješ, tak už je to důvod k zamyšlení. Mělo by tě to bavit a motivovat, jinak je to špatně. Pokud máš pocit, že jsi vyhořel nebo tě práce stresuje, tak je asi na čase uvažovat o něčem novém. Zkus si udělat seznam toho, co tě baví a co tě štve. Když ti víc vadí než pomáhá, tak to není OK. Změna může být děsivá, ale když to nezkusíš, tak se nikam neposuneš. Já jsem taky zvažoval změnu, když jsem už neměl chuť vstávat do práce. Trvalo mi to pár měsíců, než jsem se odhodlal, ale nakonec mi ta změna hodně prospěla. Hlavně se neboj zkoušet nové věci a jít za tím, co tě naplňuje.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 2. 2024
Jakub Šebesta
Succeed.cz/Články/Kariérní vývoj
Kdy je ten správný čas na kariérní změnu? Rozpoznejte signály a připravte se na nový směr v kariéřeZjistěte, kdy je ten správný čas na kariérní změnu, jak rozpoznat signály přepracování nebo stagnace a jak se efektivně připravit na nový směr ve vaší...
1000 slov
10 minut čtení
21. 7. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky