Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuju změnit práci?

Jak poznám, že potřebuju změnit práci?

Mám takovou otázku ohledně toho, jak se rozhodnout, kdy je ten správný čas na změnu zaměstnání. Už nějakou dobu pracuji v jedné firmě a občas mám pocit, že to prostě není ono. Je to jako bych se dostal do nějaké rutiny, která mě vůbec nebaví. Často přemýšlím, jestli by pro mě nebyla lepší jiná práce, něco, co by mě více naplňovalo a motivovalo. Ale jak vlastně poznat, jestli je to jenom nějaká fáze nebo jestli už opravdu potřebuju hledat něco nového? Někdy se cítím vyhořelý, ale pak si říkám, že možná je to normální a že takové období má každý. Zároveň bych nechtěl skončit v nějakém chaosu nebo litovat rozhodnutí, které by mohlo mít vliv na mou kariéru. Jaké signály bych měl sledovat? Co by mě mělo varovat, že je čas na změnu? Měli jste taky někdy takový pocit? Jak jste se rozhodovali? Co vám pomohlo udělat ten krok a najít si nové zaměstnání? Rád bych slyšel názory nebo zkušenosti ostatních. Děkuju!

162 slov
1.6 minut čtení
3. 9. 2021
Adéla Stará

Změna práce může být těžké rozhodnutí, ale tady je pár signálů, na které se zaměřit. Pokud se cítíš vyhořelý, nemotivovaný a rutina tě ubíjí, to už by mohlo být varování. Zkus si udělat takový vnitřní audit – jestli ti práce dává smysl, jestli se tam dobře cítíš mezi kolegy a jestli vidíš nějakou perspektivu. Pokud ne, tak bys mohl zvážit hledání nové příležitosti.

Někdy je dobré si promluvit s někým, kdo má podobné zkušenosti. Třeba zjistíš, že ty pocity nejsi sám a že lidi kolem tebe procházejí něčím podobným. Pokud ti práce bere více energie, než dává, nebo se cítil jako součást stroje bez vlivu na rozhodování, může být čas na změnu.

Další věc je, pokud jsi začal přemýšlet o tom, co bys chtěl dělat jinak a máš nějaké konkrétní cíle. Pokud máš nápady, jak bys chtěl svoji kariéru posunout, tak to může být jasný signál, že je čas na akci. Hlavně se neboj zkoušet nové věci a nezůstávej v pohodlné zóně jen proto, že to znáš. Přejít k něčemu novému může být stresující, ale zároveň i velmi osvobozující.

177 slov
1.8 minut čtení
5. 7. 2024
Kamila Mašková

Někdy je fakt těžký poznat, kdy je ten správnej čas na změnu. Když začneš mít pocit, že v práci jen přežíváš a neprožíváš, tak to může být varovnej signál. Zkus si říct, jestli tě to, co děláš, ještě baví nebo jestli ti to dává smysl. Jestli se cítíš vyhořelej, tak se zamysli nad tím, co ti na práci vadí – kolektiv, náplň práce, nebo třeba jen rutina. Někdy je dobrý si udělat "checklist" toho, co bys chtěl změnit, a porovnat to s tím, co máš teď. Také může pomoct promluvit si s někým z oboru nebo s kamarádem, kdo ti může poskytnout jiný pohled. A pokud tě to táhne někam jinam, tak se neboj zkusit něco novýho. Nikdo nechce litovat ztracenýho času v práci, kde se necítí šťastně. Takže vezmi rozum do hrsti a neboj se udělat krok kupředu.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 9. 2022
Helena Píchová
Succeed.cz/Články/Kariérní vývoj
Kdy je ten správný čas na kariérní změnu? Rozpoznejte signály a připravte se na nový směr v kariéřeZjistěte, kdy je ten správný čas na kariérní změnu, jak rozpoznat signály přepracování nebo stagnace a jak se efektivně připravit na nový směr ve vaší...
1000 slov
10 minut čtení
21. 7. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky