Succeed.cz/Fórum/Kde se dá najít dobrý mentor pro podnikání?

Kde se dá najít dobrý mentor pro podnikání?

V poslední době se čím dál víc mluvím o tom, jak důležití jsou mentoři pro úspěch v podnikání. Člověk, který už si něčím prošel, může nabídnout cenné rady a zkušenosti, které čerstvému podnikateli hodně pomohou. Jenže, kde takové mentory vlastně hledat? Mám pocit, že v dnešní digitální době je možností strašně moc, ale zároveň je těžké se v tom vyznat. Myslím tím nejen online platformy, jako jsou LinkedIn nebo různé specializované weby, ale i osobní setkání na networkingových akcích. Je to ale vše trochu zastrašující. Jak se pozná dobrý mentor? Jaké otázky bych měl položit při prvním setkání? Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s oslovováním mentorů a jestli jste našli nějaké konkrétní zdroje nebo místa, kde se s nimi dá potkat. Co třeba nějaké místní podnikatelské inkubátory nebo startupové akce? A co třeba univerzity, mají nějaké programy pro spojení studentů s odborníky z oboru? Chci se posunout dál a nemám příliš kontaktů, tak bych rád slyšel vaše tipy a rady. Jak jste to zvládli vy? Kde na to jít a jak najít někoho, kdo mi opravdu rozumí a pomůže mi růst?

183 slov
1.8 minut čtení
2. 5. 2024
Libor Smola

Hledání dobrého mentora není jednoduché, ale je to důležitý krok. Zkus nejdřív místní podnikatelské akce nebo meetupy, tam potkáš lidi z oboru, kteří mají zkušenosti a ochotu pomáhat. Networkingové akce jsou fajn, protože se tam můžeš seznámit s různými lidmi a zjistit, kdo by ti mohl sednout.

Online je to taky možnost, LinkedIn je plný odborníků, ale můžeš zkusit i specializované platformy zaměřené na mentoring. Co se týče univerzit, některé mají programy pro spojení studentů s profesionály, takže se ptej na svý škole.

Hlavně si dej pozor na to, jaký má mentor zkušenosti a co už dokázal. Na prvním setkání se ptej na jeho cestu v podnikání, co ho motivovalo a jak překonával překážky. To ti dá dobrý pocit, jestli je ten člověk pro tebe ten pravý.

Osobně jsem našel pár kontaktů přes místní startupové akce a networking, a taky mi hodně pomohlo zapojení do různých inkubátorů. Neboj se oslovit lidi, většina z nich ráda pomůže.

155 slov
1.6 minut čtení
17. 4. 2024
Milada Pospíšilová

Tak jo, mentora sehnat je fakt oříšek. Mě osobně pomohly networkingové akce, kde jsem potkal pár zkušenějších lidí. Třeba se podívej na místní podnikatelské inkubátory nebo startupové akce, tam můžeš narazit na někoho, kdo ti sedne. V Brně je to třeba JIC nebo v Praze Impact Hub.

Pak je tu LinkedIn - tam si můžeš najít lidi podle oboru a napsat jim zprávu. Neboj se oslovit i ty, co tě nějak inspirují.

Dobrý mentor by měl mít zkušenosti a být ochotný sdílet rady. Při prvním setkání se ptej na jejich cestu, jak začínali nebo co považují za klíčové pro úspěch.

Univerzity mají často programy pro spojení studentů s odborníky, tak se zkus podívat i tam. A hlavně buď trpělivý – najít toho pravého může chvíli trvat.

126 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2022
Lucie Dubská
Succeed.cz/Články/Vzdělávání a kurzy
Kde najít mentoringové programy a podporu pro osobní rozvoj?Objevte nejlepší zdroje a platformy, které nabízejí mentoring pro osobní a profesní růst. Naučte se, jak najít správného mentora a posunout se vpřed v...
1000 slov
10 minut čtení
30. 6. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky