Succeed.cz/Fórum/Kdy bych měl požádat o zvýšení platu?

Kdy bych měl požádat o zvýšení platu?

Zajímalo by mě, jak poznat ten správný okamžik pro to, abych požádal o zvýšení platu. Myslím, že mám za sebou už nějaký čas ve firmě a i jsem udělal několik projektů, které dopadly úspěšně a přinesly firmě nějaké výsledky. Ale nevím, jestli je teď ta pravá chvíle, nebo jestli bych měl počkat ještě nějakou dobu. Je to třeba po roce od posledního hodnocení, nebo jen když se mi podaří dosáhnout nějakého konkrétního cíle? Taky se mi zdá, že je důležité vědět, jakou má firma momentálně situaci. Co když je teď v krizi, bylo by rozumné s tím vůbec začínat? A co když budou mít kolegové také podobné myšlenky? Jak si vlastně ověřit, jestli je to reálné a nějakou šanci to má? Slyšel jsem, že je dobré mít nějaké argumenty a data, tak co přesně bych měl mít připravené? Jakou roli hraje osobní vývoj a zvyšování kvalifikace v tomhle celém procesu? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už si o zvýšení platu žádali, jak probíhal váš rozhovor s nadřízeným a co všechno jste zvažovali.

173 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2024
Marcela Krausová

Těžko říct, kdy je ta správná chvíle, ale určitě bys měl mít na paměti pár věcí. Když už jsi ve firmě nějakou dobu a máš za sebou úspěšné projekty, to je už dobrý argument. Ideálně bys měl počkat na nějaké hodnocení nebo pravidelnou poradu, kde se tohle probírá, ale klidně si to můžeš říct i mimo tyhle termíny. Záleží na atmosféře ve firmě – když je krize, tak je lepší být opatrný. Zkus zjistit, jak si stojí ostatní kolegové, jestli mají podobné pocity. Připrav si faktory, jako jsou tvoje úspěchy a možná i srovnání platů v oboru. Osobní růst a vzdělávání hrají velkou roli – pokud máš nějaké nové dovednosti nebo certifikáty, určitě to zmínit. A hlavně – buď připraven na to, že odpověď nemusí být hned pozitivní; někdy je to o trpělivosti a sledování situace.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 8. 2024
Božena Bartošová

Kdy požádat o zvýšení platu? Těžká otázka, záleží na situaci. Pokud máš za sebou úspěšné projekty a vidíš, že si přispěl k firmě, tak by to mohl být dobrý čas. Nečekej moc dlouho, ideálně po roce od posledního hodnocení nebo když splníš nějaký významný cíl. Zjisti si taky, jak je na tom firma – jestli má krizi, možná by bylo lepší počkat. Můžeš zjistit, jak to mají kolegové, ale buď opatrný, ať nevznikne pocit, že se snažíte o to samé. Argumenty jsou důležité, připrav si konkrétní čísla nebo výsledky projektů, co jsi udělal. Osobní rozvoj a zvyšování kvalifikace hrají roli – pokud se vzděláváš a zlepšuješ, je to silný argument pro vyšší plat. Když jsem žádal já, prostě jsem si nachystal body, co jsem dokázal a proč si myslím, že si to zasloužím. A klidně se připrav na různé reakce nadřízeného.

141 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Lucie Jirásková
Succeed.cz/Články/Kariérní postup
Kdy je ten pravý čas žádat o povýšení?Objevte klíčové momenty a strategie pro úspěšnou žádost o povýšení v rámci vaší firmy. Naučte se, jak rozpoznat správné okamžiky a být připraveni na p...
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky