Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že je správný čas žádat o povýšení?

Jak poznám, že je správný čas žádat o povýšení?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je ten správný moment požádat o povýšení. Mám pocit, že už jsem ve své práci nějakou dobu a přemýšlím, jestli jsem dostatečně připravený na to udělat tento krok. Někdy mám pocit, že mé úsilí a výsledky nejsou dostatečně viditelné a nevím, jak se v takových situacích orientovat. Existují nějaké konkrétní signály, které bych měl sledovat, nebo indikátory, že bych měl zvážit žádost o povýšení? Jak si můžu být jistý, že se moje práce opravdu vyplatí a že si zasloužím vyšší pozici? Taky by mě zajímalo, jestli je důležité mít nějaké konkrétní úspěchy nebo projekty na mysli, když o tom přemýšlím. Jak moc by měly hrát roli vztahy s kolegy a nadřízenými v této otázce? Měli byste tipy na to, jak se připravit na takový rozhovor? Jaké faktory by měly být rozhodující pro to, abych byl přesvědčený, že je ten správný čas? Slyšel jsem různé názory na tohle téma a chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a rady.

163 slov
1.6 minut čtení
2. 6. 2024
Miroslav Jelínek

Správný čas na žádost o povýšení je obvykle, když máš za sebou nějaké viditelné úspěchy nebo projekty. Pokud jsi přispěl k důležitým cílům týmu, zlepšil procesy nebo dosáhl výrazných výsledků, to jsou skvělé signály. Zkus sledovat, jak se vyvíjí tvoje pozice v týmu a jestli ti kolegové a nadřízení dávají zpětnou vazbu. Pokud slyšíš pozitivní ohlasy a cítíš, že tě berou jako klíčového člena týmu, je to dobré znamení. Je taky dobrý mít konkrétní čísla a příklady z praxe, co jsi dosáhl – třeba zvýšení prodeje, úspora času nebo něco podobnýho. Vztahy s kolegy a nadřízenými hrají roli, protože pokud ti důvěřují a mají tě rádi, je to větší šance, že ti dají šanci na povýšení. Nezapomeň si připravit argumenty a klidně si to nacvičuj předem. Pamatuj, že žádost o povýšení by měla přijít ve chvíli, kdy se cítíš sebevědomě a máš dostatek důkazů o svém pokroku. Tak hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2025
Dominik Soukup

Myslím, že je dobrý začít tím, jestli máš za sebou nějaké viditelné úspěchy. Pokud jsi pracoval na důležitých projektech nebo jsi přinesl nějaké zlepšení v týmu, to je určitě plus. Také se zaměř na to, jak se rozvíjíš a jaké nové dovednosti jsi získal. Pokud cítíš, že už jsi se dostal na vyšší úroveň v tom, co děláš, můžeš o povýšení uvažovat.

Důležité je taky načasování – jestli má tvoje firma dobré období a neprochází krizí, to může hrát roli. Vztahy s nadřízenými a kolegy jsou taky klíčové; pokud tě podporují a vědí o tvých úspěších, můžeš mít větší šanci na pozitivní reakci.

Před rozhovorem si připrav konkrétní příklady svých úspěchů a možná i čísla, co se týče výkonu. A nezapomeň si vyjasnit, co vlastně povýšení obnáší a co se od tebe očekává; to ti pomůže být sebevědomější při žádosti. Takže pokud máš pocit, že jsi připravený a máš co nabídnout, neváhej a zkus to!

154 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2025
Michal Macek
Succeed.cz/Články/Kariérní postup
Kdy je ten pravý čas žádat o povýšení?Objevte klíčové momenty a strategie pro úspěšnou žádost o povýšení v rámci vaší firmy. Naučte se, jak rozpoznat správné okamžiky a být připraveni na p...
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky