Succeed.cz/Fórum/Jak napsat lákavý e-mail, aby odběratelé zůstali a četli dál?

Jak napsat lákavý e-mail, aby odběratelé zůstali a četli dál?

Nedávno jsem se zamyslel nad tím, jak je důležité udržet pozornost našich odběratelů. Někdy se mi stane, že pošlu e-mail a ani si nevšimnu, že většina lidí ho ani neotevře. Zajímalo by mě, co vlastně napsat do předmětu a úvodu e-mailu, aby to vzbudilo zájem a motivovalo je k dalšímu čtení. Jaké fráze nebo techniky se osvědčily ostatním? Je lepší začít nějakým zajímavým faktem, otázkou nebo příběhem? Jakými slovy přitáhnout jejich pozornost, aniž bych je hned odradil nějakým nudným obchodním stylem? Myslím si, že je důležité umět zaujmout už na začátku, ale nejsem si jistý, jak to udělat efektivně. Kdo má nějaké tipy na to, co funguje? Jaké příklady e-mailů vás osobně oslovily natolik, že jste se rozhodli číst dál? A co byste určitě nedoporučili dělat? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, protože věřím, že to může pomoci nejen mně, ale i dalším podnikatelům a lidem, kteří se snaží v digitalizovaném světě prorazit.

154 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Dana Valentová
Dana Valentová

Zaujmout odběratele je fakt oříšek. Předmět by měl být krátký a úderný, něco jako otázka nebo vyjádření, které vzbudí zvědavost. Třeba "Co si myslíte o..." nebo "Toto vám změní pohled na...". Důležité je také personalizovat ten e-mail, oslovit přímo jménem, to vždycky zabírá.

Na začátku e-mailu zkus použít nějaký zajímavý fakt nebo příběh, což lidi víc vtáhne. Nějaký příběh, co se ti stalo, nebo něco, co tě inspirovalo. Dobrý je i humor, pokud se to hodí. Snaž se vyhnout těm nudným obchodním frázím a příliš formalitám. To většinou lidi odradí.

Jako příklad mi nedávno přišel e-mail od jedné firmy s titulkem "Jak mě jedna kniha naučila..." a hned jsem byl zvědavej, o čem to bude. I když to bylo o jejich produktu, ten úvod mě vtáhl a přečetl jsem si to až do konce.

Na co si dej pozor? Vyhnout se dlouhým textům a hlavně nepsat moc technicky - většina lidí chce jednoduchost. A pokud máš v e-mailu odkazy, dej na ně jasné výzvy k akci. Takže shrnuto: zajímavý předmět, osobní přístup, poutavý úvod a jasná akce na konci.

177 slov
1.8 minut čtení
9. 3. 2024
Ivana Švábová
Ivana Švábová

Jednoduchý tip, jak zaujmout, je hrát si s předmětem e-mailu. Zkus použít něco překvapivého nebo nečekaného, třeba otázku, co lidi donutí přemýšlet. Mě osobně funguje, když v předmětu zmíním konkrétní problém, který by mohl zajímat příjemce. Když otevřou e-mail, dej tam hned na začátek nějakou zajímavou statistiku nebo provokativní tvrzení. Můžou to být i krátké příběhy nebo osobní anekdoty – ty vždycky zaujmou víc než nudné obchodní řeči.

Důležité je být autentický a nehrát si na něco, co nejsi. Lidi cítí faleš a rychle odejdou. Víc než cokoliv jiného je dobrý tón a styl komunikace – nebuď příliš formální, spíš osobní a přátelský. A určitě se vyhni přílišným nabídkám hned na začátku, to většinou odrazuje.

Co se týče příkladů, já jsem nedávno dostal e-mail s předmětem "Jak jsem za měsíc zhubnul 5 kilo" a hned mě to donutilo číst dál. Takže takové osobní příběhy s nečekaným výsledkem fungujou skvěle. Naopak bych se vyhnul nudným a generickým předmětům jako "Novinky z našeho obchodu" – to nikoho nezajímá.

166 slov
1.7 minut čtení
17. 2. 2024
Jindřich Brabec
Jindřich Brabec
Podobné otázky