Succeed.cz/Fórum/Jak mít lepší vztah k penězům v podnikání?

Jak mít lepší vztah k penězům v podnikání?

Zajímalo by mě, jak si vlastně vybudovat lepší vztah k penězům, když podnikám. Často mám pocit, že peníze jsou něco, čeho se bojím, ale zároveň je potřebuji pro růst a rozvoj svého podnikání. Mám problémy s tím, jak správně hospodařit s financemi, a občas mám pocit, že se v tom úplně ztrácím. Jak se na to dívat jinak? Jak se zbavit strachu z investování nebo z utrácení za věci, které by mi mohly pomoci růst? Je dobré mít nějaký plán nebo strategii pro správu peněz? Cítím, že mě tohle téma dost brzdí a chtěl bych najít způsob, jak to změnit. Jaké techniky nebo přístupy byste doporučili pro zlepšení vztahu k penězům v podnikání? Existují nějaké konkrétní tipy nebo rady, které byste mohli poskytnout? Jak si vlastně nastavit finanční cíle tak, aby mě to motivovalo a ne stresovalo? Zajímá mě také, jak se vyrovnat s obavami z neúspěchu a jak si udržet pozitivní mysl ohledně peněz a financí. Co funguje vám a co jste se naučili během svého podnikání?

168 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2023
Emil Toman

Peníze v podnikání jsou fakt těžký téma a hodně lidí to řeší. Zkus se na peníze podívat jako na nástroj, ne jako na něco, co tě má děsit. Hlavně si udělej přehled o svých příjmech a výdajích, třeba pomocí jednoduché tabulky. To ti pomůže vidět, kam ty peníze vlastně jdou a co potřebuješ.

Nastav si nějaký realističtější cíle. Místo toho, abys myslel na velký investice, začni s menšíma krokama, třeba si dej cíl ušetřit určitou částku měsíčně na rozvoj, třeba na školení nebo nové nástroje.

Investování může být strašidelný, ale zkus si to naplánovat – udělej si rozpočet a zjisti, kolik si můžeš dovolit investovat do věcí, které by ti mohly přinést zisk. Neboj se utrácet za důležitý věci, pokud ti to může pomoct růst.

A když přijde strach z neúspěchu? To prostě patří k podnikání. Zkus se zaměřit na učení se z chyb spíš než na strach z toho, co by se mohlo pokazit. Každej podnikatel prošel krizema a je to normální.

Celkově je dobrý mít prostě strategii a plán, pak budeš mít větší pocit kontroly nad situací. A jak se říká – peníze nejsou všechno, ale bez nich to nejde. Tak hlavu vzhůru!

192 slov
1.9 minut čtení
3. 8. 2023
Anna Havelková

Peníze v podnikání můžou být fakt stresující, to znám. Mě pomohlo se na ně dívat jako na nástroj, co ti může pomoct růst. Zkus si udělat plán, jak s penězma nakládat. Třeba si nastav měsíční rozpočet, abys věděl, kolik můžeš utratit a kolik investovat do rozvoje. A investování? To je taky o odvaze – začni s menšíma částkama, ať máš pocit kontroly.

Důležité je se zbavit strachu a začít vidět peníze jako něco pozitivního, co ti umožňuje realizovat tvoje nápady a cíle. Zkus si nastavit finanční cíle, které tě motivují – třeba zvýšení obratu o určité procento nebo investice do marketingu.

Pokud jde o obavy z neúspěchu, pamatuj, že každý podnikatel selhal aspoň jednou. Je to součást učení. Zkus se obklopit lidmi, kteří tě podpoří a motivují. To ti pomůže udržet pozitivní myšlení.

A nakonec – buď trpělivý. Budování dobrého vztahu k penězům chvíli trvá.

145 slov
1.5 minut čtení
31. 3. 2022
Dana Benešová
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Jak naše emocionální vnímání peněz ovlivňuje podnikatelské rozhodování?Objevte, jak psychologické aspekty ovlivňují naše rozhodování v oblasti financí a jak emocionální vnímání peněz mění strategii podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky