Succeed.cz/Fórum/Úzkost z investování – jak to zvládnout?

Úzkost z investování – jak to zvládnout?

Když se zamyslím nad investováním, vždy mě přepadne nějaký podivný pocit úzkosti. Nechápu, proč tomu tak je, protože vím, že investice mohou být skvělým způsobem, jak zhodnotit peníze a dosáhnout finanční svobody. Ale pokaždé, když se začne mluvit o akciích, fondech nebo kryptoměnách, cítím se jako bych stál na okraji propasti a nevěděl, jestli skočit nebo se raději držet zpátky. Myslím na to, jaké by to bylo ztratit všechny úspory, které jsem za ta léta nasbíral. Je normální mít takové pocity? Nebo je to známka toho, že bych se do investování neměl pouštět? Zajímalo by mě, co s tím lidé dělají. Jak se vyrovnávají s obavami a nejistotou ohledně investic? Byl jsem už několikrát v situacích, kdy jsem měl možnost investovat do něčeho zajímavého, ale nakonec jsem se vždycky rozhodl ustoupit a raději zůstat v bezpečí. Jak to děláte vy? Cítíte také strach nebo úzkost, když přemýšlíte o investování? Co vám pomáhá překonat tyto pocity? Mám pocit, že bych měl najít způsob, jak se s tím vyrovnat, abych mohl začít využívat všechny možnosti moderního podnikání a růstu. Jaké jsou vaše rady pro někoho, kdo se snaží překonat strach a začít investovat?

191 slov
1.9 minut čtení
8. 8. 2020
Ondřej Přibyl

Tak tohle je úplně normální, já to mám taky. Když se mluví o investování, tak mi hned naskočí ten strach z toho, že o všechno přijdu. Přišlo mi dobrý začít s menšími částkami, něco jako zkoušet to na malém vzorku. Uvidíš, že když ti to půjde, tak se postupně uvolníš. Zkoušej třeba ETF nebo indexový fond, to je méně riskantní. Můžeš se taky vzdělat víc – číst knihy, koukat na videa o investování, to ti pomůže cítit se jistěji. Je fakt důležitý mít plán a neskočit do toho po hlavě bez rozmyslu. A taky si uvědomit, že ztráty patří k tomu procesu. Drž se nějakého rozpočtu a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Zkrátka, postupně se uvolníš a možná zjistíš, že to není tak hrozné.

126 slov
1.3 minut čtení
20. 8. 2024
Patrik Horálek

Tak tohle znám moc dobře. Investování je fakt stresující, zvlášť když vidíš, jak se trhy hýbou. Je normální mít obavy, protože jde o tvoje peníze, na kterých jsi makal. Mně pomohlo si udělat plán a stanovit si, kolik peněz jsem ochotný investovat, aniž bych se ocitl v problémech. Zkus se nejdřív podívat na něco jednoduchého jako ETF nebo indexové fondy – tam je riziko nižší a máš lepší kontrolu. Taky jsem začal číst knížky a sledovat videa o investování, abych měl lepší pocit a znalosti. Vědět víc o tom, co děláš, fakt pomáhá zmírnit úzkost. A pokud to jde, zkus se poradit s někým zkušeným nebo investičním poradcem. Nenechávej si to všechno pro sebe, sdílení strachů s ostatními ti může hodně ulevit.

122 slov
1.2 minut čtení
9. 5. 2023
Helena Píchová
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Jak naše emocionální vnímání peněz ovlivňuje podnikatelské rozhodování?Objevte, jak psychologické aspekty ovlivňují naše rozhodování v oblasti financí a jak emocionální vnímání peněz mění strategii podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky