Succeed.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám strach z rizika?

Jak začít investovat, když mám strach z rizika?

V poslední době hodně přemýšlím o tom, jak začít investovat, ale mám v sobě takový strach z rizika. Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním, když mám obavy z toho, co se může stát s mými penězi. Mám pocit, že se všude mluví o tom, jak je důležité investovat, abychom mohli zabezpečit svou budoucnost a nenechali naše úspory ležet na účtu, kde je ani inflace nezachrání. Ale jak to udělat, když mě ta představa investování dost vyděsila? Jak se vlastně dostat přes ten pocit strachu a nejistoty? Měli byste nějaké tipy nebo strategie, jak začít investovat s minimálním rizikem? Co třeba začít s nějakými menšími částkami? Myslíte, že je rozumné začít třeba s ETF nebo fondy, které rozkládají riziko? A co si myslíte o různých online platformách pro obchodování? Jsou bezpečné? Jak si vybrat tu správnou cestu v tom světě investic bez toho, abych se cítil jako na houpačce? Když jsem hledal informace, narazil jsem na spoustu různých názorů a rad, ale pořád mám pocit, že mě ten strach a nejistota drží zpátky. Jak to vidíte vy? Jak jste se vy osobně vypořádali se strachem z rizika při svém prvním investování?

192 slov
1.9 minut čtení
26. 10. 2024
Hana Dvořáková

Investování, když máš strach z rizika, může být oříšek, ale není to nemožné. Začal bych s menšími částkami, třeba tím, že si určíš nějakou část peněz, kterou jsi ochotný "ztratit". Tím si ulevíš od tlaku a budeš mít prostor se učit. ETF a podílové fondy jsou fajn na rozložení rizika, protože investuješ do více akcií najednou, což snižuje šanci na velkou ztrátu.

Co se týče online platforem, je dobré vybírat ty ověřené a doporučované. Měj na paměti, že každý investiční krok by měl být promyšlený a ne impulsivní. Zkus si nastudovat základy investování a nechej si čas na pochopení různých možností. Můžeš začít sledovat trh a uvidíš, jak to funguje bez toho, aby ses hned musel pustit do velkých investic. Postupně se budeš cítit víc komfortně.

Osobně jsem také měl strach, ale začal jsem malými investicemi a postupně se to zlepšilo. Důležité je mít plán a jasné cíle, abys měl motivaci pokračovat dál.

152 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Kamila Špačková

Jasně, strach z rizika je normální. Začal bych s menšími částkami, třeba pár stovek měsíčně. To ti umožní zvyknout si na to, jak trhy fungují, aniž bys měl pocit, že riskuješ velký majetek. ETF a fondy jsou skvělý nápad – rozkládají riziko a obvykle mají nižší poplatky. Pokud jde o online platformy, tak se drž těch známějších a dobře hodnocených; většinou jsou bezpečné. Je dobrý mít nějakou strategii – třeba investovat pravidelně nebo si nastavit dlouhodobé cíle. Nenech se odradit špatnými zprávami, trhy jdou nahoru a dolů, ale pokud investuješ dlouhodobě, dáš si šanci na úspěch. Nezapomeň taky se o investování vzdělávat, to ti pomůže cítit se jistější. Každý má strach, ale postupně ho překonáš.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Marie Brožová
Succeed.cz/Články/Peníze a emoce
Jak překonat strach z investování a vytvořit úspěšný podnik?Praktické rady, jak zvládnout obavy a nejistoty v investičním procesu a budovat výnosné podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky