Succeed.cz/Fórum/Jak se dostat na pozici CEO, když teď dělám běžného zaměstnance?

Jak se dostat na pozici CEO, když teď dělám běžného zaměstnance?

Chtěl bych se zeptat, jaké kroky bych měl podniknout, abych se mohl dostat na pozici CEO? Teď momentálně pracuji jako běžný zaměstnanec v menší firmě a občas mám pocit, že mi chybí nějaká strategie pro kariérní růst. Vím, že je to dost daleko od toho, co bych chtěl dosáhnout, ale cítím, že mám potenciál a ambice na to v životě uspět a vést. Myslím si, že je důležité mít dobrý plán a vědět, co všechno obnáší být generálním ředitelem. Jaké dovednosti bych měl rozvíjet? Měly by mě zajímat spíše technické znalosti nebo spíš manažerské schopnosti? Je lepší zůstat ve firmě, kde teď jsem, a snažit se postupně vypracovat na vyšší pozice, nebo se podívat po nových příležitostech jinde? Zajímalo by mě také, jak důležité jsou kontakty a networking pro tento typ postavení. Máte nějaké tipy na kurzy nebo vzdělávací programy, které by mi mohly pomoci? A co třeba zkušenosti s předchozími CEO? Jak se vlastně dostali na tyto pozice? Přemýšlím o tom hodně a bylo by super slyšet nějaké příběhy nebo rady od lidí, kteří prošli podobnou cestou. Díky moc za pomoc!

182 slov
1.8 minut čtení
25. 8. 2024
Jiří Štěpánek

Přesně tak, mít plán je klíčový. Začal bych tím, že si zjistíš, co vlastně CEO dělá. Musíš mít přehled o byznysu, strategiích, financích a řízení lidí. Je dobrý mít silné manažerské schopnosti, ale technické znalosti se taky hodí, záleží na oboru. Zůstat ve firmě a snažit se postupně posunout je fajn, hlavně pokud máš možnost růst a učit se od šéfů. Networking je fakt důležitý – znát lidi v oboru ti může otevřít dveře. Zkus se zapojit do profesních skupin nebo eventů. Co se týče kurzů, zaměřil bych se na management, leadership a finance. Mnoho CEO začínalo na nižších pozicích a učili se za chodu, takže buď trpělivý a snaž se chytat každou příležitost k učení a růstu. Sleduj, co dělají úspěšní lidé kolem tebe a uč se z toho.

130 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Barbora Špačková

Dostat se na pozici CEO není snadné, ale rozhodně to možné je. Začni tím, že si vyjasníš, co tě k tomu táhne – musíš mít jasnou vizi. Zkušenosti s vedením lidí a manažerské dovednosti jsou fakt klíčové. Měl bys se soustředit na rozvoj soft skills jako komunikace, rozhodování a strategické myšlení. Technické znalosti jsou taky důležité, ale většina CEO dneska spíš deleguje na odborníky.

Pokud jde o kariérní postup, zůstat ve firmě může být výhodný krok, pokud tam vidíš možnost růstu. Zkus se zapojit do projektů, které ti umožní ukázat iniciativu a schopnosti. Networking je super důležitý – navazuj kontakty, choď na akce v oboru a nezapomínej se spojit s lidmi, co už jsou na vyšších pozicích.

Pro vzdělání zvaž MBA nebo nějaké manažerské kurzy, které jsou hodně ceněné. Mnoho CEO začínalo právě z nižších pozic a postupovalo nahoru díky kombinaci zkušeností, vzdělání a dobrého networkingu. Hlavně to nevzdávej! Každý krok se počítá.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Daniela Čermáková
Succeed.cz/Články/Reálné příběhy úspěchu
Od zaměstnance k CEO: Cesta, která trvala deset letInspirativní příběh o kariérním vzestupu od asistenta po generálního ředitele, který ukazuje, jak se vypracovat pomocí odhodlání, učení a strategickéh...
1000 slov
10 minut čtení
21. 9. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky