Succeed.cz/Fórum/Jak se udržet v kontaktu s týmem, když pracujeme na dálku?

Jak se udržet v kontaktu s týmem, když pracujeme na dálku?

Práce na dálku je v poslední době hodně populární a zdá se, že tady s námi zůstane. Ale jak to udělat, abychom udrželi dobré vztahy a komunikaci s naším týmem, když jsme každý někde jinde? Zjistil jsem, že je to občas docela složité. Myslím, že bychom měli hledat způsoby, jak zůstat ve spojení, ale co vlastně funguje? Jaké nástroje na komunikaci používáte? Slyšel jsem o různých aplikacích jako Slack nebo Microsoft Teams, ale jak je to s videohovory? Je lepší mít pravidelné schůzky na Zoomu, nebo stačí jen chatovat? A co taková týmová kultura – jak ji udržet, když se nemůžeme potkávat osobně? Někdo říká, že je důležité organizovat virtuální teambuildingy, ale nevím, jak moc to pomáhá. Jak si udržujete motivaci a podporujete jeden druhého? Máte nějaké tipy na to, jak nezapomenout na osobní kontakt i v digitálním světě? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jak to děláte vy?

150 slov
1.5 minut čtení
5. 3. 2022
Markéta Fojtíková

Když pracujeme na dálku, je důležité najít způsoby, jak zůstat v kontaktu. Já používám Slack na rychlou komunikaci a občas si dáváme videohovory na Zoom. Je to super pro rychlé řešení problémů a zároveň se udržujeme v obraze. Pravidelné schůzky jsou fajn, ale já bych řekl, že je důležité mít i neformální chaty – prostě pokecat o něčem jiném než jen o práci.

Týmová kultura se dá udržovat i online, třeba organizováním virtuálních her nebo kvízů. Někdy uděláme i online happy hour, kde si každý může vzít něco k pití a prostě se bavit. Je to dobré na uvolnění a posilování vztahů.

Motivaci si udržujeme tím, že si navzájem dáváme feedback a podporujeme se v projektech. Mně osobně pomáhá, když vídím ostatní lidí pracovat – i když jen na videu. Takže klidně zkuste víc sdílet, co kdo dělá, třeba přes obrazovku.

Pro osobní kontakt je fajn občas zavolat nebo napsat "Jak se máš?" Vzdálenost nemusí znamenat, že ztratíme spojení, když se budeme snažit.

161 slov
1.6 minut čtení
22. 3. 2024
Jakub Marek

Dobrý den, tak k tomu, jak se udržet v kontaktu s týmem na dálku. S námi to funguje docela dobře. Používáme Slack na rychlé zprávy a sdílení dokumentů. Je to fajn, protože se vždycky můžeme rychle domluvit. Co se týče videohovorů, máme pravidelný týdenní meeting na Zoomu, což pomáhá udržet kontakt. Občas děláme i virtuální kafe, to je super, protože se trošku odreagujeme a pokecáme o něčem jiném než o práci.

Týmová kultura je důležitá, ať už jsme kdekoliv. Organizujeme online hry nebo soutěže, to fakt pomáhá. I když to není jako osobně, aspoň se snažíme o nějakou zábavu. Motivaci si udržujeme tím, že si navzájem posíláme povzbudivé zprávy nebo uznání za dobrou práci. Vlastně je dobré mít i nějaké neformální kanály pro vtipy a meme, to rozproudí atmosféru.

Takže shrnuto: používejte chatovací nástroje, pravidelně se scházejte na videu a nezapomínejte na osobní kontakt, i když je digitální. To vám může hodně pomoct.

151 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2024
Daniela Staňková
Succeed.cz/Články/Rozhovory s experty
Jak efektivně řídit tým v hybridním pracovním prostředí: Tipy od lídrůObjevte osvědčené praktiky pro efektivní řízení týmu v hybridním pracovním prostředí podle zkušených manažerů. Naučte se, jak udržet motivaci, komunik...
1000 slov
10 minut čtení
17. 10. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky