Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuju volno na regeneraci?

Jak poznám, že potřebuju volno na regeneraci?

V poslední době se mi zdá, že jsem neustále v jednom kole. Práce, projekty, termíny a k tomu ještě osobní život. Jak mám poznat, kdy už je toho moc a potřebuju si na chvilku odpočinout? Někdy cítím, že se mi těžko soustředí a už mě nebaví ani věci, co mě dřív bavily. Je to normální nebo by to mohlo znamenat, že jsem na pokraji vyhoření? Hlavně když vidím, jak ostatní kolem makají a dosahují úspěchů, tak se bojím přiznat si, že bych si měl vzít volno. Jaké signály bych měl sledovat? Mám se řídit svým pocitem únavy nebo existují i jiné ukazatele? Co třeba když začnu mít špatnou náladu nebo mě bolí hlava častěji než obvykle? Je dobré udělat si pauzu i když mám spoustu práce? Jak si vlastně naplánovat regeneraci v naší hektické době? A co když si vezmu volno a pak se to všechno nahromadí? Jak najít balanc mezi prací a odpočinkem, když se snažím uspět? Kdy je ten správný čas na to udělat krok zpět a zamyslet se nad tím, jak dál?

175 slov
1.8 minut čtení
16. 5. 2023
Václav Beran

To, co popisuješ, je celkem běžný problém. Signály, že bys měl zpomalit, můžou být různé. Například ztráta motivace k aktivitám, které tě dřív bavily, časté bolesti hlavy nebo špatná nálada. Pokud se ti hůř soustředí a cítíš se vyčerpaný, je to jasný signál, že potřebuješ volno. Někdy je fajn udělat krok zpět, přestože máš spoustu práce. To nahromadění se sice může zdát hrozné, ale pokud nevydržíš a dojdeš na hranu vyhoření, můžeš ztratit mnohem víc. Zkus si naplánovat alespoň krátké pauzy během týdne a zamysli se nad tím, co ti dodává energii – jestli je to procházka nebo nějaký hobby, tak to zařaď do svého rozvrhu. Balanc mezi prací a odpočinkem je klíčový. Nikdo není stroj a někdy je lepší udělat krok zpět a pak se vrátit na plné obrátky, než se úplně zastavit kvůli vyhoření.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 3. 2022
Lenka Vaculíková

Zní to, že jsi opravdu ve vytíženém období. Je normální cítit se unaveně a ztrácet motivaci, když je toho moc. Pokud máš těžkosti se soustředěním, nedostatek energie na věci, co tě dřív bavily, nebo tě často bolí hlava, to všechno jsou signály, že bys měl zpomalit. Zkus si všímat i své nálady – pokud častěji reaguješ podrážděně nebo cítíš frustraci kvůli malým věcem, to může být taky varování. V takových chvílích je lepší udělat si pauzu, i když máš spoustu práce. Někdy si potřebujeme odpočinout, abychom se pak mohli vrátit s čerstvou hlavou a větší produktivitou.

Naplánuj si krátké přestávky během dne a čas na víkend bez práce. I malý odpočinek může dělat divy. A co se nahromadění práce týče – vždycky se něco najde, ale pokud neuděláš místo pro regeneraci, můžeš skončit vyhořelý a to je pak mnohem horší. Hlavně se neboj říct si o volno, zasloužíš si ho! Udržet rovnováhu mezi prací a odpočinkem je klíčové pro dlouhodobou úspěšnost.

160 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2022
Hana Stehlíková
Succeed.cz/Články/Životní rovnováha
Mít čas pro sebe: Kdy si vzít volno a jak se zregenerovat?Objevte, jak rozpoznat signály, že potřebujete odpočinek, a naučte se efektivní způsoby regenerace pro lepší životní balanc.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky