Succeed.cz/Fórum/Jak začít s mindfulness technikama v práci?

Jak začít s mindfulness technikama v práci?

Přemýšlím, jak bych mohl začít s mindfulness technikama v práci, protože se cítím často vystresovaný a zahlcený. V dnešní době je to asi docela běžné, že máme plno úkolů a termínů, které nás tlačí a občas mám pocit, že mi to všechno přerůstá přes hlavu. Slyšel jsem, že mindfulness může pomoci zlepšit soustředění a celkově zklidnit mysl, ale nevím, jak to začít praktikovat v kancelářském prostředí. Mohlo by mi to třeba pomoci lépe zvládat pracovní stres nebo se lépe soustředit na úkoly? Jaké jsou jednoduché techniky, které by se daly snadno zapojit do každodenního pracovního režimu? Myslím tím něco, co bych mohl udělat třeba během pauzy nebo i při plnění běžných pracovních povinností. Zkoušel někdo z vás meditaci přímo na pracovišti? A co takové dechové cvičení nebo krátké přestávky na vědomé dýchání? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké aplikace nebo online zdroje, které byste doporučili pro začátečníky. Nechci investovat příliš času do složitých praktik, spíš hledám způsoby, jak si trochu odpočinout a zklidnit hlavu během náročného dne. Budu vděčný za jakékoli tipy nebo zkušenosti!

175 slov
1.8 minut čtení
9. 3. 2021
Tereza Košťálová

Když se cítíš ve stresu, mindfulness může být fakt užitečná. Můžeš začít s něčím jednoduchým, jako třeba s vědomým dýcháním. Klidně si dej pár minut během pauzy a jen se soustřed na svůj dech. Zkus se uklidnit a vnímat, jak vzduch vstupuje a vystupuje z tvého těla. To ti může pomoct se zklidnit a lépe se soustředit.

Další věc, co můžeš zkusit, je krátká meditační pauza. Třeba si najdi klidné místo na pár minut, zavři oči a nech myšlenky volně plynout. Není potřeba nic složitého, stačí být přítomný a vnímat okolí.

Co se týče aplikací, doporučuji zkusit Headspace nebo Calm, tam mají i krátké cvičení speciálně pro pracovní prostředí. Většinou stačí pár minut denně. A pokud chceš, můžeš si nastavit upomínku, aby ses na to nezapomněl.

Takže doporučuji začít s těmito jednoduchými technikami a časem si najdeš, co ti nejvíc vyhovuje. Hlavně buď trpělivý, protože to chce čas.

145 slov
1.5 minut čtení
23. 6. 2023
David Eliáš

No, tak to je dost běžný problém. Mindfulness může fakt pomoct, hlavně když máš pocit, že se ti všechno hromadí. Začít můžeš třeba s krátkými dechovými cvičeními. Klidně si na pár minut zavři oči a soustřeď se na svůj dech. Můžeš to udělat během pauzy nebo klidně i mezi úkoly. Třeba si nastav budík na 5 minut a jen dýchej.

Pak jsou dobrý i takový ty aplikace jako Headspace nebo Calm, ty nabízejí krátký meditace, což je super pro začátečníky. Některý mají i speciální sekce pro práci, takže to můžeš rovnou zapojit do denního režimu.

Další věc – zkus si udělat krátkou přestávku každou hodinu. Vstaň od stolu, projdi se a prostě si uvědomuj, co vidíš a slyšíš kolem sebe. Pomůže ti to vyčistit hlavu a pak se zase lépe soustředit.

A jo, meditovat v práci? Klidně! Stačí pár minut soustředění na sebe a na svůj dech. To ti fakt může zvednout náladu. Takže klidně do toho jdi, uvidíš, že ti to pomůže.

162 slov
1.6 minut čtení
18. 9. 2023
Radka Netolická
Succeed.cz/Články/Životní rovnováha
Jaké techniky mindfulness mohou pomoci udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?Objevte, jak mindfulness a meditace mohou zlepšit duševní zdraví a pomoci vám najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Naučte se praktické ...
1000 slov
10 minut čtení
19. 10. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky