Succeed.cz/Fórum/Můžou mi mindfulness pomoci lépe zvládat stres doma?

Můžou mi mindfulness pomoci lépe zvládat stres doma?

Zajímá mě, jestli by mohlo být mindfulness užitečné pro zvládání stresu, který zažívám doma. V poslední době jsem si všiml, že se mi stres hromadí, ať už je to kvůli práci, domácím povinnostem nebo osobním záležitostem. Hledám způsoby, jak se s tím vyrovnat a cítit se lépe. Slyšel jsem o mindfulness a o tom, jak může pomoci lidem najít klid v chaotických situacích. Mám pocit, že bych mohl mít prospěch z nějaké techniky, která by mi pomohla soustředit se na přítomný okamžik a uvolnit se. Ale váhám, jestli to opravdu funguje a jestli je to něco, co bych mohl snadno začlenit do své každodenní rutiny. Jaké máte zkušenosti? Máte nějaké tipy na konkrétní cvičení nebo techniky, které by mohly být efektivní? Myslíte si, že stačí pár minut denně věnovat mindfulness, nebo je potřeba tomu věnovat více času? Jak dlouho trvá, než začnete vidět nějaké výsledky v tom, jak zvládáte stres? Rád bych slyšel názory těch z vás, kteří už mindfulness praktikuje nebo mají nějaké zkušenosti s tím, jak jim to pomohlo. Díky!

172 slov
1.7 minut čtení
31. 10. 2022
Miroslav Volf

Mindfulness rozhodně může pomoct se stresem. Je to o tom, naučit se být víc přítomný a nevnímat všechny ty myšlenky, co ti běží hlavou. Osobně jsem to zkusil a pár minut denně mi stačilo. Dobrý začátek je třeba jednoduché dýchání – prostě si najdi klidné místo, zavři oči a soustřeď se na svůj dech. To ti pomůže uvolnit se a zbavit se napětí.

Jo, funguje to i když tomu věnuješ jen krátkou chvilku. Po pár týdnech jsem začal cítit, že se mi lépe zvládá stres a i domácí povinnosti. Je dobrý mít nějakou rutinu – třeba ráno nebo večer, to si můžeš upravit podle sebe. Někdy stačí se na chvíli zastavit a uvědomit si, co právě děláš, bez toho abys byl rozptylovaný myšlenkami na práci nebo domácnost.

Takže pokud hledáš něco efektivního a nenáročného, mindfulness může být skvělá volba. Zkus to a uvidíš, jak ti to sedne.

146 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2024
Lucie Hamplová

Mindfulness fakt může pomoct se stresem. Je to o tom, jak se soustředit na přítomný okamžik a neřešit furt, co bylo nebo co bude. Spousta lidí si pochvaluje, že i pár minut denně stačí na to, aby cítili rozdíl. Zkus třeba jednoduché dýchací cvičení – soustřeď se na svůj dech, vnímej, jak vzduch vstupuje a vystupuje. Můžeš to dělat klidně i při domácích pracích, když vaříš nebo uklízíš. Něco jako malý rituál na pár minut. Časem si na to zvykneš a začneš víc vnímat klid v sobě. Někdo říká, že výsledky můžeš vidět už po týdnu pravidelného cvičení – ale je to individuální. Hlavně se nenech odradit, pokud to ze začátku nebude fungovat hned. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
10. 6. 2023
Tereza Bečková
Succeed.cz/Články/Životní rovnováha
Jaké techniky mindfulness mohou pomoci udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?Objevte, jak mindfulness a meditace mohou zlepšit duševní zdraví a pomoci vám najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Naučte se praktické ...
1000 slov
10 minut čtení
19. 10. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky