Succeed.cz/Fórum/Jak mohu investovat, když mám jen pár stovek?

Jak mohu investovat, když mám jen pár stovek?

Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o jednu výzvu, kterou teď řeším. Mám v kapse jen pár stovek a přemýšlím, jak je co nejlépe investovat. Jsem si vědom toho, že s tak malou částkou to asi nebude jednoduché, ale přesto bych rád slyšel názory a tipy od vás, kteří už máte nějaké zkušenosti s investováním. Myslím na různé možnosti – například akcie, ETF, nebo jestli se vyplatí zkusit platformy pro crowdfundig? Nebo je lepší začít s nějakým spořícím účtem? Zajímal by mě váš názor na to, jaké jsou nejlepší strategie pro lidi jako já, kteří nemají k dispozici velké částky. Jak začít budovat portfolio z úplných základů a co byste doporučili jako první krok? Také se obávám poplatků a nákladů spojených s investicemi – nechtěl bych skončit s tím, že mi veškeré zisky sežerou poplatky. Víte o nějakých způsobech, jak efektivně investovat i tyto menší částky bez zbytečných výdajů? Budu vděčný za každý tip nebo osobní zkušenost, protože se chci opravdu naučit něco nového a možná i začít svou cestu k finanční nezávislosti. Jak jste to dělali vy? Co vám fungovalo? Díky moc!

183 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Ševčíková

Když máš jen pár stovek, tak začít investovat můžeš, ale chce to trochu rozvahy. Třeba zkusit nějaké platformy na investice do ETF nebo akcií, kde můžeš nakupovat i zlomkové akcie. To ti umožní investovat i menší částky a rozložit riziko. Crowdfunding je taky možnost, ale dej pozor na poplatky a rizika, co tam jsou, občas to není úplně transparentní.

Pokud se bojíš poplatků, tak hledej brokery s nulovými poplatky za obchodování. Některé banky nabízejí spořící účty s lepším úrokem než průměr, což je bezpečná cesta, jak aspoň trochu zúročit peníze.

Další tip je přemýšlet o mobilních aplikacích pro mikroinvestice, kde můžeš investovat drobné částky automaticky. Všechny tyhle možnosti ti můžou pomoct začít budovat portfolio bez velkých nákladů. Hlavně buď trpělivý a uč se, jak to funguje, postupem času si můžeš přidávat další investice."

133 slov
1.3 minut čtení
14. 11. 2023
Jaroslava Kroupová

Investování s pár stovkami může být výzva, ale je to určitě možné. Zvaž třeba mikroinvestice, kde si můžeš pořídit zlomek akcií nebo ETF. Existují platformy, co ti umožní investovat bez vysokých poplatků, jako třeba Revolut nebo eToro. Crowdfunding taky není špatná volba, ale dej pozor na rizika. Spořící účty jsou fajn pro bezpečnost, ale moc toho nepřinesou. Klíčový je začít a pravidelně přispívat, třeba i tím, že si nastavíš malou částku každý měsíc. S poplatky se dá pracovat – hledej bezpoplatkové možnosti a sleduj různé nabídky. Hlavně se nezapomeň vzdělávat a sledovat trh. Když začneš drobně investovat a učit se, časem to může přinést slušné výsledky.

106 slov
1.1 minut čtení
22. 5. 2024
Karel Burian
Succeed.cz/Články/Investování pro začátečníky
Jak začít investovat i při nízkém rozpočtu?Praktické tipy a strategie pro efektivní investování s minimálními finančními prostředky. Naučte se, jak zhodnotit své peníze, i když máte omezený roz...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky