Succeed.cz/Fórum/Co jsou nejlepší investice pro začátečníky s nízkým rozpočtem?

Co jsou nejlepší investice pro začátečníky s nízkým rozpočtem?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Jsem začátečník v oblasti investování a mám opravdu nízký rozpočet, takže bych rád věděl, jaké možnosti mám k dispozici. Mám pocit, že se teď hodně mluví o různých typech investic, ale když šáhnu po něčem jako akcie nebo fondy, tak nevím, jestli je to vůbec pro mě. Nechci riskovat víc, než si mohu dovolit ztratit a zároveň bych chtěl vidět nějaký potenciální zisk. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní tipy na investice, které by mohly být pro mě jako pro nováčka zajímavé. Přemýšlel jsem třeba o peer-to-peer půjčkách nebo o kryptoměnách, ale bojím se, že to může být příliš komplikované. Existují nějaké jednodušší cesty, jak začít investovat s malými částkami? A co třeba investiční aplikace – má smysl jít touto cestou? Jaký je váš názor na spořicí účty s vyšším úrokem? Vím, že je dobré mít nějaký plán a strategii, ale jak zjistit, kde vůbec začít? Budu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti od vás ostatních. Díky moc!

173 slov
1.7 minut čtení
2. 8. 2024
František Štefan

Investování s nízkým rozpočtem je určitě možné, a máš pár možností, jak začít. Rozhodně bych doporučil zkusit nějaké investiční aplikace, co mají nízké poplatky a umožňují investovat i malé částky. Třeba robo-poradci, kde ti pomůžou sestavit portfolio podle tvých cílů a rizikové tolerance.

Další možností jsou ETF (burzovně obchodované fondy), které ti umožňují investovat do celého trhu nebo specifických sektorů bez toho, abys musel kupovat jednotlivé akcie. Takhle si můžeš rozložit riziko.

Peer-to-peer půjčky můžou vypadat lákavě, ale tam je potřeba si dávat pozor, protože je to víc riskantní než klasické investice. Kryptoměny zase hodně kolísají, a pokud nejsi připraven na velké výkyvy, spíš bych se jim vyhnul.

Nezapomeň taky na spořicí účty s vyšším úrokem – to je bezpečná cesta, jak mít peníze dostupné a přitom získávat nějaký úrok. Určitě si udělej plán – kolik chceš investovat a jak dlouho. Neber to jako sprint, ale spíš jako maraton; časem se to vše vyplatí.

152 slov
1.5 minut čtení
8. 9. 2024
František Hlávka

Takže, když začínáš s malým rozpočtem, doporučil bych se podívat na ETF (burzovně obchodované fondy), což jsou vlastně akciové fondy, co mají nízké poplatky a můžeš do nich investovat i malé částky. Další možnost je robo-poradce, což je taková aplikace, co ti automaticky investuje peníze podle tvého rizikového profilu. Pak jsou tu ty spořicí účty s vyšším úrokem, to je super pro jistotu a na pohotovostní fund, ale moc zisku od toho nečekej. Peer-to-peer půjčky zní zajímavě, ale fakt si dej pozor na riziko ztráty. Kryptoměny bych zatím asi vynechal, jsou dost volatilní a pro začátečníka to není ideální. Investiční aplikace? Jo, má to smysl, hlavně pokud ti ušetří čas a peníze. Důležité je mít plán – začni malýma krokama a uč se s každou investicí. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
15. 9. 2024
Soňa Vaníčková
Succeed.cz/Články/Investování pro začátečníky
Jak začít investovat i při nízkém rozpočtu?Praktické tipy a strategie pro efektivní investování s minimálními finančními prostředky. Naučte se, jak zhodnotit své peníze, i když máte omezený roz...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky