Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit strachu z neúspěchu?

Jak se zbavit strachu z neúspěchu?

Když se snažím přemýšlet o svých cílech a plánech do budoucna, vždycky mě přepadne ten otravný strach z neúspěchu. Říkám si, co když moje podnikání nevyjde, co když moje nápady nikdo nezájem? Nechápu, proč mě tenhle pocit tak svazuje. Mám spoustu myšlenek, ale pak přijde ta obava, že to nemusí dopadnout dobře. Jak se vůbec dá zbavit tohohle strachu? Něco málo jsem četl o sebedůvěře a o tom, jak je důležité selhání brát jako součást cesty. Ale jak to udělat v praxi? Když začnu něco nového, ať už je to investice nebo nějaký projekt, cítím se jako na houpačce – chvíli jsem nadšený a pak mě to zase dostane dolů. Jak si můžu vybudovat lepší vztah k neúspěchu? Někdy mám pocit, že bych měl riskovat víc, ale potom mě napadne, co bych ztratil. Může mi někdo poradit, jak na to? Co pomáhá vám? Jaké techniky nebo myšlenky používáte, abyste se posunuli dál a překonali ten strach z toho, že něco nevyjde? Děkuju!

162 slov
1.6 minut čtení
1. 12. 2024
Daniel Macháč

Strach z neúspěchu je docela běžná věc, se kterou se potýká spousta lidí. Zkus si uvědomit, že neúspěch není konec světa. Místo toho, abys se soustředil na to, co můžeš ztratit, zaměř se na to, co můžeš získat. Je dobré mít plán, ale taky být flexibilní. Když něco nevyjde, zkus to brát jako příležitost k učení. Možná si udělej seznam svých obav a pak k nim přistup racionálně – co je nejhorší, co se může stát? Můžeš zkusit rozdělit velké úkoly na menší kroky, aby ses necítil tak zahlcený. A taky nezapomeň hledat podporu od lidí kolem sebe. Když tě někdo povzbudí nebo ti poskytne jiný pohled, můžeš se cítit lépe. Nezapomeň, že i ti nejúspěšnější lidé zažívají neúspěchy. Takže klidně riskuj a nenech se strachem paralyzovat!

127 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2023
Radka Hrušková

Strach z neúspěchu je fakt normální, asi to zažívá každej, kdo se snaží o něco velkýho. Důležitý je prostě si uvědomit, že každej neúspěch je vlastně lekce. Místo toho, abys viděl selhání jako konec, zkus ho brát jako příležitost se něco naučit. V praxi to můžeš začít dělat tak, že si stanovíš menší cíle, který jsou dosažitelnější. Když dosáhneš těch menších kroků, začneš mít víc sebevědomí a strach z větších projektů se zmírní. Taky může pomoct mluvit s lidma, co už prošli podobnýma situacema – jejich příběhy ti ukážou, že nejsi sám a že úspěchy přichází až po několikátým pokusu. A ještě jedna věc – místo toho, abys myslel na to, co ztratíš, zaměř se na to, co bys mohl získat. To ti pomůže koukat na věci jinak a možná tě to motivuje víc riskovat.

135 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2023
Marie Bártová
Succeed.cz/Články/Psychologie úspěchu
Mentalní překážky, které brání úspěchu: Jak je překonat?Objevte, jaké psychologické bariéry vás mohou brzdit v kariérním a podnikatelském růstu, a naučte se efektivně je odstranit pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky