Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že nestíhám?

Co dělat, když mám pocit, že nestíhám?

V poslední době mám čím dál větší pocit, že to všechno nezvládám. Práce, rodina, osobní projekty, a ještě k tomu se snažím nějak stíhat investovat do sebe a učit se nové věci. Čím víc se snažím organizovat svůj čas, tím víc se mi zdá, že to je jako sněhová koule, která roste a roste. Vždycky jsem měla pocit, že zvládám multitasking a dokážu si rozvrhnout priority, ale teď mám pocit, že všechno dohromady je prostě moc. Jak to máte vy? Jak se vypořádáváte s tlakem na výkon a očekáváním, která si kladete na ramena? Zkoušela jsem různé metody time managementu, ale i přesto se mi zdá, že mi unikají důležité úkoly a na konci dne jsem unavená a frustrovaná. Nechci být neproduktivní nebo selhávat v tom, co dělám. Myslíte si, že by mi mohla pomoci nějaká změna rutiny? Nebo by stálo za to zamyslet se nad tím, zda nemám přetížený rozvrh? Co vám pomohlo v podobných situacích? Někdo říká, že je dobré si udělat seznam věcí, které chci stihnout a pak je postupně odškrtávat, ale já mám pocit, že kdybych měla mít další list úkolů, tak už bych toho měla víc než dost. Jaké praktiky používáte vy na udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem? Ráda bych slyšela vaše názory a tipy. Děkuju!

213 slov
2.1 minut čtení
16. 7. 2023
Ondřej Žák

To, co popisuješ, zažívá spousta lidí. V dnešní době je toho fakt hodně a snažit se všechno stíhat je prostě vyčerpávající. Zkusila bych se zamyslet nad tím, co opravdu musíš a co je spíš takový „nice to have“. Někdy je fajn si říct, že ne všechno se musí udělat hned. Možná by pomohlo i omezit některé závazky nebo projekty a věnovat se víc těm, které tě fakt baví nebo mají smysl. Seznam úkolů může být stresující, ale spíš než mít dlouhý seznam si zkus napsat třeba 3 hlavní priority na den. To ti může pomoct udržet fokus a neřešit tolik vedlejších věcí. A pokud si můžeš dovolit, zkus si naplánovat pár chvil jen pro sebe – ať už to je čtení, procházka nebo něco kreativního. Hlavně si nezapomeň odpočinout, jinak se z toho zblázníš. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2024
Zuzana Marešová

Mám podobný problém, takže tě chápu. Ten tlak na výkon je fakt šílený. Zkusila bych se zaměřit na to, co je pro tebe nejdůležitější a možná i říct si ne na některé věci. Seznamy úkolů jsou super, ale pak se z toho stane spíš stres než pomoc. Možná zkus prioritizovat – měj jen pár hlavních úkolů na den a zbytek si dej jako bonus. A nezapomeň si udělat čas na sebe, třeba aspoň 15 minut denně na něco, co tě baví. Taky ti pomůže, když si uděláš pauzu a prostě vypneš hlavu. Uvidíš, že pak budeš jasnější a efektivnější.

99 slov
1 minut čtení
24. 4. 2023
Zdeněk Zach
Succeed.cz/Články/Psychologie úspěchu
Mentalní překážky, které brání úspěchu: Jak je překonat?Objevte, jaké psychologické bariéry vás mohou brzdit v kariérním a podnikatelském růstu, a naučte se efektivně je odstranit pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky