Succeed.cz/Fórum/Jak efektivně investovat malé úspory?

Jak efektivně investovat malé úspory?

Zajímalo by mě, co je vlastně nejlepší způsob, jak investovat malé úspory. Mám pár tisícovek, které bych rád zhodnotil, ale nejsem si moc jistý, jak na to. Myslím tím, že jsem slyšel o různých možnostech jako jsou akcie, fondy nebo dokonce kryptoměny, ale mám strach, že bych mohl přijít o peníze. Je pro mě lepší jít do něčeho konzervativního, jako je spořicí účet, nebo se pokusit o něco riskantnějšího s větším potenciálním výnosem? Kam se vlastně podívat na informace a jak začít s investováním, když mám malý rozpočet? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním menších částek? Měli jste někdy pocit, že to nemá smysl? Jaké platformy nebo nástroje doporučujete pro začátečníky? Opravdu stojí za to investovat do ETF nebo indexových fondů? A co třeba P2P půjčky nebo crowdfunding? Jak si vybrat to správné místo pro prvotní investici a co všechno bych měl zvážit? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti. Každý názor se hodí!

160 slov
1.6 minut čtení
15. 4. 2024
Dominik Dvořák

Investování malých úspor může být dost oříšek, ale není to nemožné. Pokud se bojíš riskovat, tak bych začal s něčím konzervativnějším. Spořicí účet je super pro zachování peněz, ale moc ti to nezúročí. Zkus ETF nebo indexové fondy, to je fajn způsob, jak mít rozložené riziko a přitom investovat do akciového trhu. Můžeš začít i s pár stovkami a postupně přidávat.

Kryptoměny a P2P půjčky můžou vypadat lákavě, ale fakt si dej pozor na volatilitu a riziko ztráty. Crowdfunding může být taky zajímavý, ale zase se zaměř na projekty, které mají reálný potenciál.

Co se týče platform, tak třeba Degiro nebo Revolut jsou docela oblíbené pro začátečníky. Je dobrý si prostudovat základní informace o investování, třeba existují i online kurzy nebo videa na YouTube. Počítej s tím, že investování je dlouhodobý proces a nečekej zázraky hned. Hlavně neinvestuj peníze, který potřebuješ hned zpátky. Drž se rozumu a uvidíš, že to má smysl.

152 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Milena Hrdličková

Investování s malými úsporami může být docela výzvou, ale určitě to má smysl. Pokud se bojíš rizika, tak bych asi začal s něčím jako spořicí účet nebo termínovaný vklad, kde máš aspoň nějakou jistotu. Ale pokud máš chuť zkusit něco víc, tak ETF a indexové fondy jsou fajn volba – mají nižší poplatky a diverzifikaci, což je dobré pro začátečníka.

Taky si dej pozor na P2P půjčky nebo crowdfunding, tam můžeš narazit na větší riziko. Můžeš si tam přihodit menší částku a sledovat, jak to funguje.

Na začátek doporučuji prostudovat pár článků nebo videí o investování a sledovat fóra, kde se lidi dělí o zkušenosti. Co se týče platforem, tak Revolut, Fio nebo Degiro jsou celkem populární pro menší investice.

A jestli si někdo říká, že to nemá smysl? Já si myslím, že každá koruna se počítá a časem se ti to může nasčítat. Ale klidně začni pomalu a uvidíš, co ti sedí.

153 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2024
Eduard Maleček
Succeed.cz/Články/Inspirující příběhy
Cesta od zaměstnance k úspěšnému podnikateli: Jak jsem přetvořil svůj sen v realituInspirativní příběh člověka, který opustil jistotu zaměstnání a začal budovat vlastní podnikání. Zjistěte, jaké kroky vedly k úspěchu a jaké překážky ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky