Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro svou kariéru?

Jak najít dobrého mentora pro svou kariéru?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl posunout svou kariéru na další level, a napadlo mě, že by dobrý mentor mohl být klíčem k úspěchu. Jenže jak najít toho správného člověka, který mi může opravdu pomoct? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má nějaké tipy nebo zkušenosti, jak se k takovému mentorovi dostat. Je lepší hledat někoho ve svém oboru, nebo může být cenný i mentor z úplně jiné oblasti? Jak oslovit někoho, kdo je třeba už dost známý a zaneprázdněný? Jaké otázky bych měl položit při prvním setkání, abych zjistil, jestli je ten člověk pro mě vhodný? A co když se mi nedaří najít nikoho, kdo by se chtěl stát mým mentorem? Mám se snažit oslovovat lidi přes sociální sítě jako LinkedIn, nebo je lepší osobní kontakt? Rád bych slyšel vaše názory na to, jak efektivně vyhledat a navázat vztah s mentorem. Jakou roli by měl mentor hrát v mém profesním rozvoji a jaké dovednosti nebo zkušenosti by měl mít? Díky moc za vaše rady!

166 slov
1.7 minut čtení
28. 7. 2024
Vojtěch Jirásek

Když hledáš dobrého mentora, nejdřív si ujasni, co přesně potřebuješ a co chceš dosáhnout. Mít někoho ve svém oboru je určitě výhoda, protože ti může dát cenné rady a kontakty. Ale někdy může být zajímavý i mentor z jiného oboru – nový pohled a zkušenosti jinde ti můžou otevřít oči. Zkus oslovit lidi na networkingových akcích nebo seminářích. To je lepší než psát jen přes LinkedIn, i když to taky může fungovat. Když se s někým setkáš, ptej se na jejich kariérní cestu, co se naučili a jaké překážky museli překonat. Zjistíš tak, jestli jsou pro tebe přínosem. Když nenajdeš nikoho hned, nevzdávej se – mentory můžeš najít i v knihách nebo online kurzech. Hlavně buď trpělivý a otevřený novým příležitostem.

121 slov
1.2 minut čtení
14. 5. 2022
Žaneta Švábová

Hledání dobrého mentora fakt není jednoduchý úkol, ale pár tipů by mohlo pomoct. Určitě se zaměř na lidi v oboru, ale nezapomínej na ty z jiných oblastí - různorodost názorů a zkušeností může být cenná. Zkus hledat na LinkedInu nebo ve svém okolí, třeba na networkingových akcích. Když oslovíš někoho známýho, snaž se být stručný a jasně říct, proč ho oslovuješ. Třeba zmínit, co tě na jeho kariéře zaujalo. Na prvním setkání se ptej na jeho cestu, co mu pomohlo v začátcích, jak překonával překážky. A když nenajdeš mentora hned, nevzdávej se! Zkoušej to dál, třeba i přes profesní skupiny nebo fóra. Mentor by měl mít zkušenosti a dovednosti, které ti chybí, a hlavně by měl být otevřený sdílet je. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2022
Radek Khýr
Succeed.cz/Články/Inspirující příběhy
Jak mě mentoring změnil: Cesta k úspěšnému kariérnímu růstu prostřednictvím správného rádceOsobní příběh profesionála, který díky mentoringu a dobré komunikaci dosáhl kariérního úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky