Succeed.cz/Fórum/Co by měl můj mentor umět, aby mi pomohl růst?

Co by měl můj mentor umět, aby mi pomohl růst?

Přemýšlím nad tím, jak důležité je mít dobrého mentora, když se snažíme posunout v kariéře nebo rozvíjet vlastní podnikání. Ale co vlastně od něj očekávat? Jaké dovednosti by měl mít, aby mi opravdu pomohl? Je to jen o tom, že by měl mít zkušenosti v oboru, nebo je to složitější? Myslím si, že by měl být schopen naslouchat a chápat moje potřeby a cíle. Co třeba schopnost dávat konstruktivní zpětnou vazbu? To je přece klíčové, ale jak moc by měl být kritický? Měl by také mít nějaké kontakty v oboru, které by mi mohly pomoct? Jak důležitá je jeho ochota sdílet své znalosti a učit mě nové dovednosti? A co motivace – měl by mě inspirovat k tomu, abych se snažil víc a víc? Zajímalo by mě i to, jestli je lepší mít mentora z mého oboru nebo někoho zcela mimo něj. Jak velkou roli hraje osobnost mentora a jeho schopnost empaticky reagovat na moje otázky a obavy? Jaký vliv může mít jeho životní příběh na můj vlastní rozvoj? Co si vlastně představujete pod pojmem „dobrý mentor“? Jaké konkrétní vlastnosti nebo dovednosti považujete za nejdůležitější? Děkuji za jakékoli tipy nebo osobní zkušenosti!

192 slov
1.9 minut čtení
14. 6. 2023
Eduard Kadlec

Je super, že nad tím takhle přemýšlíš. Dobrý mentor by měl mít hlavně zkušenosti a znalosti v oboru, ale to není všechno. Měl by umět dobře naslouchat a chápat tvoje cíle, to je fakt klíčový. Konstruktivní zpětná vazba je taky důležitá, ale musíš si dát pozor na to, aby to nebylo jen o kritice. Motivace a inspirace jsou velké plus, protože tě to pak žene dál. Kontakty v oboru můžou hodně pomoct, takže když ti mentor může představit lidi, co by ti mohli otevřít dveře, je to super. Co se týče osobnosti, empatický přístup a schopnost reagovat na tvoje obavy je prostě základ. A jestli mít mentora z oboru nebo mimo něj? Záleží na tom, co hledáš – někdo z oboru ti dá technické rady, ale někdo mimo může nabídnout čerstvý pohled na věci. Celkově bych řekl, že dobrý mentor by měl být kombinací zkušeností, empatie a ochoty tě skutečně podpořit.

151 slov
1.5 minut čtení
23. 7. 2024
Nikola Netolická

Myslím, že dobrý mentor by měl mít pár klíčových vlastností. Zkušenosti v oboru jsou určitě důležité, ale také by měl umět naslouchat. Je fajn, když chápe tvoje cíle a motivaci. Konstruktivní zpětná vazba je taky zásadní – doslova tě to posune dál. Ale neměl by být přehnaně kritický, spíš motivující. Kontakty v oboru ti můžou otevřít dveře, takže pokud má nějaké, je to bonus.

Osobnost mentora hraje velkou roli, je fajn mít někoho empatického, kdo ti rozumí a dokáže tě podpořit. Jestli je z tvého oboru nebo z jiného – záleží na situaci. Někdo mimo obor ti může přinést nový pohled a inspiraci, ale zase ten z oboru může nabídnout konkrétní rady a zkušenosti.

Celkově by měl být motivátor a někdo, kdo tě povede k růstu. Dobrý mentor ti ukáže směr a pomůže s překonáváním překážek, ale zároveň ti nechá prostor na vlastní rozvoj.

143 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Eva Hamplová
Succeed.cz/Články/Inspirující příběhy
Jak mě mentoring změnil: Cesta k úspěšnému kariérnímu růstu prostřednictvím správného rádceOsobní příběh profesionála, který díky mentoringu a dobré komunikaci dosáhl kariérního úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky